26.02.2018 19:55
Просмотров: 1122

ЯК ВИКОНАТИ РІШЕННЯ СУДУ?

ЯК ВИКОНАТИ РІШЕННЯ СУДУ? Суд ухвалив рішення на Вашу користь, що тепер робити, як його виконати? Виконання рішення суду є невід’ємною частиною права на справедливий суд. Судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України (стаття 124 Конституції). Згідно з положеннями статті 129 Конституції України однією з основних засад здійснення судочинства є обов’язковість судового рішення. Як передбачено нормами Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.


Рішення суду – це акт, ухвалений іменем України, яким закінчується розгляд справи в суді. Судовими рішеннями є: ухвали, рішення, постанови, судові накази. Судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України.
Судове рішення допускається до виконання лише після набрання ним законної сили,тобто після апеляційного розгляду справи або після закінчення строку на апеляційне оскарження.
Судове рішення може виконуватись у добровільному або примусовому порядку. Якщо боржник відмовляється виконувати рішення добровільно, необхідно звернутися до суду, який розглядав справу, із заявою про видачу виконавчого листа. Слід знати, що для того, щоб звернути рішення суду до примусового виконання спочатку потрібно отримати виконавчий лист. За кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, суд видає один виконавчий лист.


Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених Законом України “Про виконавче провадження” випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів”.
Державна виконавча служба має свої територіальні підрозділи, що утворені при регіональних управліннях юстиції. Діяльність з примусового виконання рішень у порядку, передбаченому законом, здійснюють державні виконавці, які є представниками влади,діють від імені держави і перебувають під її захистом.
Що робити із виконавчим листом? По-перше, звернутися із заявою до державної виконавчої служби або приватного виконавця. Важливо знати, що виконавчий лист може бути пред’явлений до примусового виконання протягом трьох років. Знайти потрібний підрозділ державної виконавчої служби можна за електронним посланням: https://minjust.gov.ua/str_ust_der, а обрати приватного виконавця на: https://erpv.minjust.gov.ua.
Порядок примусового виконання судових рішень регламентовано спеціальним законом – Законом України «Про виконавче провадження».


На сьогоднішній час діє інститут приватних виконавців. Відтепер виконати рішення суду можна легко, зручно, без черг. Які рішення може виконувати приватний виконавець? Усі, крім рішень:
1) про відібрання і передання дитини, встановлення побачення з нею або усунення перешкод у побаченні з дитиною;
2) за якими боржником є держава, державні органи, Національний банк України, органи місцевого самоврядування;
3) за якими боржником є юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена відповідно до закону;
4) за якими стягувачами є держава, державні органи;
5) адміністративних судів та рішень Європейського суду з прав людини;
6) які передбачають вчинення дій щодо майна державної чи комунальної власності;
7) про виселення та вселення фізичних осіб;
8) за якими боржниками є діти або фізичні особи, які визнані недієздатними чи цивільна дієздатність яких обмежена;
9) про конфіскацію майна.


Другим кроком під час Вашого звернення до державної виконавчої служби буде необхідність сплатити авансовий платіж до того органу державної виконавчої служби, куди буде подано виконавчий лист (дивіться тут >>) або до приватного виконавця. Розмір внеску: 2% суми, що підлягає стягненню, але не більше 10 мінімальних розмірів заробітної плати (до 37230 грн).
Грошові суми, стягнуті з боржника (у тому числі одержані від реалізації майна боржника), зараховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби чи рахунок приватного виконавця.
За письмовою заявою стягувача - фізичної особи стягнуті грошові суми перераховуються виконавцем на зазначений стягувачем рахунок у банку або іншій фінансовій установі чи надсилаються на адресу стягувача поштовим переказом, що здійснюється за його рахунок, крім переказу аліментних сум.
Виконавці дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.
Якість виконання рішення – пріоритет Міністерства юстиції. Скаргу на державного виконавця можна подати до: начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець (дивіться тут >> ), або Міністерства юстиції (його адреса: 01001 м.Київ, вул.Городецького, 13), або до суду. Скаргу на приватного виконавця можна подати до Міністерства юстиції або суду.
Умисне невиконання рішення суду, що набрало законної сили, або перешкоджання його виконанню карається штрафом від 8500 грн до 17000 грн або позбавленням волі на строк до трьох років.
За невиконання законних вимог державного виконавця винні особи несуть адміністративну відповідальність (стаття 188-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович