02.03.2021 08:42
Просмотров: 724

Які зміни чекають на ветеранів війни

Які зміни чекають на ветеранів війни

Роз’яснення підготували військові журналісти

У Верховній Раді України вже підготовлено до розгляду проєкт Закону “Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів” (реєстраційний № 3407). Так, чинний Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” планують замінити новим нормативно-правовим актом. Тож, на які пільги претендуватимуть українські захисники та прирівняні до них особи в разі ухвалення цього законопроєкту, вивчав кореспондент інформаційного агентства Міністерства оборони України “Армія Inform”

У Верховній Раді України вже підготовлений до розгляду проєкт Закону «Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів» (реєстраційний № 3407). Так, діючий Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» планують замінити новим нормативно-правовим актом. Тож, на які пільги претендуватимуть українські захисники та прирівнені до них особи в разі ухвалення цього законопроєкту, вивчав кореспондент АрміяInform.

Пільги, що залишаться у новому законопроєкті

У новому законопроєкті до ветеранів будуть відносити учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності, ветеранів з інвалідністю та ветеранів посмертно.

Водночас пропонують внести відповідні зміни й до іншої нормативно-правової бази щодо соціального захисту ветеранів, зокрема Кодексу законів про працю України, Житлового кодексу Української РСР, Земельного кодексу України, Законів України «Про відпустки», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» тощо.

Серед пільг та гарантій, що закріплені в діючому Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», переважна більшість залишається і в новому законопроєкті. Зокрема, це пріоритетне право залишення на роботі через зміни в організації виробництва і праці, додаткова відпустка тривалістю 14 календарних діб, надання щорічних відпусток за бажанням ветерана в зручний для нього час, виплата допомоги з тимчасової непрацездатності, отримання страхових виплат у разі перебування ветеранів у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та пансіонатах, отримання пенсій на пільгових умовах і відповідних доплат до них в розмірі не менше 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, надання іпотечних кредитів, отримання безоплатної вторинної правової допомоги, звільнення від сплати судового збору в справах, пов’язаних із порушенням їхніх прав, санаторно-курортне лікування, позачерговий безоплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і квартир та першочерговий поточний ремонт власного житла, пільги на житлово-комунальні послуги, право на безкоштовний проїзд, першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва та садівництва, зарахування на пільгових умовах до вислуги років та (чи) страхового стажу для призначення пенсії один місяць служби за три місяці часу проходження служби, протягом якого особа брала безпосередню участь в АТО/ООС, отримання соціальної стипендії, здобуття освіти на пільгових умовах для ветеранів і членів їх сімей, якими є утриманці, батьки, дружина (чоловік), діти, до досягнення ними повноліття.

Новації у пільгах

Певною новизною вищезгаданого проєкту є створення Єдиного державного реєстру ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів, що планують створити задля забезпечення дотримання черговості обліку ветеранів, які потребують поліпшення житлових умов.

Новий законопроєкт гарантує право позачергового направлення на лікування за кордон у разі необхідності надання медичної допомоги та неможливості її надання у закладах охорони здоров’я України та повну оплату додатково до програми державних гарантій медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних із наданням: екстреної медичної допомоги, первинної медичної допомоги, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації.

Є певні позитивні зміни й в санаторно-курортному лікуванні. Планують безоплатно надавати такі послуги поряд із учасниками бойових дій та ветеранами з інвалідністю і членам їхніх родин, зокрема дружині й неповнолітнім дітям. Таке право матимуть і члени сімей загиблих (померлих) захисників України, члени сімей загиблих ветеранів. Разом із сім’єю ветерани зможуть безкоштовно отримувати й послуги з психологічної підтримки, допомоги, адаптації та реабілітації.

З питань здобуття освіти новий законопроєкт учасникам бойових дій гарантує право на отримання грошової компенсації у розмірі 75% вартості навчання за договором про підготовку здобувачів освіти за одним із рівнів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти в закладі вищої освіти незалежно від форми власності та підпорядкування в разі виконання вимог освітньої програми. Розмір такої компенсації для ветеранів із інвалідністю та членів сімей загиблих (померлих) захисників Україні становить 100%, а для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів ― 50%. Компенсацію може отримати особа, яка не скористалась правом на здобуття безоплатної професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти за відповідним рівнем, а її порядок затверджує Кабінет міністрів.

Під час працевлаштування ветеранів законотворці закріпили право надавати комплекс безоплатних профорієнтаційних послуг з вибору або зміни професії, виду діяльності, адаптації на новому місці роботи, інших профорієнтаційних послуг, які надають з часу постановки на облік осіб, які шукають роботу, до завершення строку випробування її при прийнятті на роботу. Тут передбачено і відшкодування в розмірі 75% вартості таких послуг. Цим правом особа може скористатись не частіше, ніж раз на два роки, а її порядок затверджує Уряд.

Під час формування законопроєкту передбачено пільги для ветеранів, що є одночасно переселенцями з окупованих територій. Тож ветерани, які одночасно є учасниками АТО/ООС та внутрішньо переміщеними особами й потребують поліпшення житлових умов та перебувають не менш ніж один рік на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб, за місцем фактичного проживання мають право на виплату грошової компенсації вартості придбання жилих приміщень у прийнятих у експлуатацію житлових будинках на первинному та вторинному ринку нерухомості або на інвестування в об’єкти житлового будівництва відповідно до законодавства. Порядок такої виплати визначається Кабінетом міністрів України.

Існуючі пільги, що не знайшли відображення у новому законопроєкті

У разі встановлення пільг згідно з новим законодавством поряд із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» втрачає чинність і Закон України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни», що наразі передбачає щомісячну доплату до пенсії інвалідам війни 1 групи в розмірі 70 гривень, 2 та 3 групи ― 50 гривень, учасникам бойових дій ― 40 гривень, незалежно від розміру пенсій.

― Із 2004 року, тобто впродовж 16 років, ці розміри виплат не змінювались, попри рівень інфляції. Водночас для деяких категорій пенсіонерів навіть такі незначні кошти є певною підтримкою. У новому законопроєкті виплата такої компенсації взагалі відсутня, ― зазначив експерт із військового права, учасник АТО/ООС Олександр Порва.

Поряд з цим відсутня і норма щодо позачергового користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів ― додаткових робіт), а також знижка в розмірі 50 процентів від затверджених тарифів на абонементну плату за користування телефоном.

Водночас новий законопроєкт не передбачає право на першочергове забезпечення жилою площею для учасників бойових дій.

― Таке право, на жаль, намагаються залишити лише за ветеранами з інвалідністю та членами сімей загиблих (померлих) захисників України. Як приклад, можна навести ситуацію, коли учасник бойових дій тривалий час чекає на житло, однак в подальшому його право можуть скасувати. Тобто, в такій ситуації, можливо, повинен діяти механізм компенсації, аби не створювати соціальну напругу, ― зауважив експерт Олександр.

Не передбачено в законопроєкті й норм щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, першочергового обслуговування у лікувально-профілактичних закладах, першочергової госпіталізації, щорічного медичного обстеження та диспансеризації, першочергового безплатного зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), хоча гарантії, що передбачають різноманітну висококваліфіковану допомогу, можливо, замінять такі пільги.

Відсутня в новому законопроєкті й пільга щодо розмитнення автомобілів для ветеранів, яку неодноразово намагалися внести на розгляд.

Тож, ухвалення нового законодавства щодо забезпечення соціальних гарантій для українських захисників ще на часі й певні пропозиції та зауваження будуть враховувати народні обранці та члени відповідних комітетів й комісій, аби новий законопроєкт захищав сповна права воїнів.

Источник: armyinform.com.ua

Автор: Ігор Березинський, кореспондент АрміяInform

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович