22.10.2020 08:15
Просмотров: 681

Колектори будуть зобов’язані дотримуватися вимог етичної поведінки - НБУ

Колектори будуть зобов’язані дотримуватися вимог етичної поведінки - НБУ

Колектори будуть зобов’язані дотримуватися вимог етичної поведінки, а за порушення будуть санкції. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості.

Це спільний документ, над яким працювали народні депутати, Національний банк та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Чіткі правила роботи колекторів, вимоги до етичної поведінки з боржниками, санкції за порушення, нагляд за колекторською діяльністю. Це логіка законопроєкту, який має реформувати ринок колекторів.

Перша зі змін – з'явиться публічний Реєстр колекторських компаній, який вестиме Національний банк. Усі колекторські компанії повинні будуть зареєструватися у ньому.

Друга зміна – нагляд за колекторами та їх поведінкою стосовно споживачів здійснюватиме НБУ. Національний банк контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищатиме права споживачів, розглядатиме звернення громадян. Також НБУ зможе накладати штрафні санкції чи виключати порушника з Реєстру.

Третя зміна – банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору про кредит повинні будуть попереджати клієнта про можливість залучення колектора у випадку прострочення платежів. Кредитодавець також муситиме публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму вебсайті.

Четверта зміна – колектори повинні будуть дотримуватися вимог до етичної поведінки під час взаємодії з громадянами. Законопроєкт установлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії. За порушення передбачено відповідальність: від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній.

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: нбу

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович