08.04.2019 08:18
Просмотров: 1385

Коли поліцейський може зупинити вашу автівку і вимагати документи

Коли поліцейський може зупинити вашу автівку і вимагати документи

Розбираємося, у яких випадках копи мають право зупиняти водіїв, які документи можуть вимагати, та чи повинні водії взагалі їх пред’являти.

Правоохоронці у своєму «арсеналі» володіють багатьма способами, за допомогою яких запобігають правопорушенням, виявляюють їх та складають адміністративні протоколи.

Розбираємося, у яких випадках копи мають право зупиняти водіїв, які документи можуть вимагати, та чи повинні водії взагалі їх пред’являти. У цьому нам допоможе правник Роман Чумак. Отже, ЗУ «Про національну поліцію» встановлює 10 вичерпних підстав для зупинки транспортного засобу (ст. 35):

Порушення правила дорожнього руху

Якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

Якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення.

Якщо транспортний засіб перебуває в розшуку.

Якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути.

Якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод.

Якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху.

Якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.

Порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

— Будь-яких інших підстав для зупинки авто законодавство не встановлює. Тому, у разі такої ситуації, поліцейський зобов’язаний повідомити вам про причину, - наголошує Роман Чумак, - Якщо вона не буде відповідати хоча б одній з вищенаведених, така зупинка є незаконною, а тому водій має право не виконувати вимоги правоохоронців.

Правилами дорожнього руху встановлюється перелік документів, які повинен мати при собі водій, та які він повинен пред’явити у разі відповідної вимоги поліцейського.

Такими документами є:

1) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

2) реєстраційний документ на транспортний засіб;

3) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції;

4) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог спеціальних правил;

5) поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

6) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака “Водій з інвалідністю” - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

Експерт «СК» пояснює, що оперуючи підставами зупинки, на кшталт «перевірка по базі», «спецоперація», «перевірка документів», поліцейські можуть просити водія пред’явити документи. У таких випадках, правоохоронці посилаються на п. 2.4. ПДР, який передбачає, що на вимогу поліцейського водій повинен зупинитися та пред’явити посвідчення водія на право керування авто, реєстраційний документ на авто тощо.

- Такі дії не є законними, - наголошує експерт, - Крім того, законодавство встановлює випадки, за яких поліцейський має право вимагати у водія пред’явлення документів. Так, у разі зупинення поліцейським водія внаслідок порушення останнім ПДР, поліцейський має право вимагати пред’явлення документів, якщо існує достатньо підстав вважати, що водій вчинив або має намір вчинити правопорушення. Такими підставами можуть бути відеозаписи, показання свідків та інше. Якщо ж поліцейський не має жодних доказів порушення водієм правил дорожнього руху, то і вимагати документи він не має права. Тому, у такому випадку водій може не виконувати вимогу поліцейського про пред’явлення документів.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    920
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович