15.09.2020 07:12
Просмотров: 870

Коли з'явиться масова доступна іпотека?

Коли зявиться масова доступна іпотека?

Для відповіді на це питання потрібно брати до уваги дві ключові перешкоди на її шляху, про які у колонці для Ліга. net розповідає головний економіст Управління аналізу системних ризиків Департаменту фінансової стабільності НБУ Альона Шмигель.

1. Перша – це коронакриза. Втрата робочих місць, зниження регулярних доходів та обумовлена ними загальна невизначеність зробили довгострокові кредити менш привабливими, а то й взагалі недоступними. Адже беручи іпотеку людина прагне бути впевненою в своїх доходах щонайменше на рік вперед. А зараз це складно.

2. Більш системна перешкода – це хаос на ринку первинної нерухомості, що змушує більшість банків відверто уникати цього сегменту. Саме звідси виникають такі прецеденти, як сумнозвісний досвід Укогруп, Укрбуду, а тепер і банку-девелопера Аркада, який до того ж був управителем фондів фінансування будівництва.

Першопричиною хаотичності та неврегульованості ринку новобудов є відсутність надійного, законодавчо визначеного механізму фінансування будівництва. Вона, в свою чергу, часто породжує дрібніші, але не менш суттєві перепони для нормального розвитку ринку: відсутність жорстких вимог до забудовників, їхня безкарність, практика подвійних продажів, затягування строків введення в експлуатацію та інші.

В питаннях житлового будівництва, покупці та банки знаходяться “по одну сторону барикад” – всі ризики, які приймає на себе покупець житла, коли інвестує в нерухомість, є одночасно і ризиками кредитора. Хаос на ринку нового житла одночасно гальмує і попит, і пропозицію іпотеки.

Банки мусять закладати ризики кредитування нового житла у вартість іпотеки, зменшуючи тим самим її привабливість для потенційних позичальників. Або ж просто тримаються осторонь іпотеки, орієнтуючись на більш короткі, дрібні, а відповідно і безпечні продукти.

З чого складається хаос на первинному ринку нерухомості, до чого тут досвід банку "Аркада" та як "вилікувати" ринок, аби іпотека стала масовою і, водночас, безпечною для фінансової стабільності - про все це читайте тут: https://tinyurl.com/y2wax59e

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович