26.09.2020 08:49
Просмотров: 840

Корупційна система тисне на антикорупційні органи, але останнє слово — за громадянським суспільством

Корупційна система тисне на антикорупційні органи, але останнє слово — за громадянським суспільством

Робота антикорупційних органів заважає корумпованій системі. Представники цієї системи бачать реальні результати у протидії корупції топрівня і не можуть змиритися з тим, що доведеться понести відповідальність за свої дії. До такого висновку дійшли учасники публічної дискусії «Кому заважають незалежні антикорупційні органи?», організованої Радою громадського контролю при НАБУ 23 вересня 2020 року.

Як зазначили учасники дискусії, з-поміж інституцій антикорупційної інфраструктури Національне антикорупційне бюро України найбільше потерпає від тиску, оскільки першим почало показувати результати.

«Цей тиск на НАБУ відбувається в різних формах. Насамперед, йдеться про політичний тиск, який полягає у постійному ініціюванні різноманітних змін до законодавства, які ускладнювали операційну діяльність Національного бюро і процес притягнення до відповідальності за корупційні дії», — зауважив керівник головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський.

На думку учасників дискусії, загроза позбавлення незалежності актуальна не лише для Національного бюро у зв’язку з нещодавніми рішеннями Конституційного Суду України, який визнав неконституційними окремих положень Закону «про НАБУ», а також для Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, майбутнє якої значною мірою залежить від того, наскільки відкритим та чесним буде конкурс із обрання її нового керівника, та Вищого антикорупційного суду. Нинішній стан речей потребує пильної уваги з боку громадянського суспільства та міжнародних партнерів.

«Висловлюю велику підтримку антикорупційним органам України, адже вони працюють у нереальних умовах. Якщо глянути на статистику, на економічний ефект, на будь-який показник їхньої діяльності, бачимо, що ефект — дуже великий», — підкреслила старший радник з боротьби з корупцією Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Еляна Концевічуте.

Перший секретар Представництва Європейського Союзу в Україні Олександра Яновська наголосила на прогресі антикорупційних органів та висловила підтримку боротьбі України з корупцією. «Європейський Союз підтримує антикорупційні реформи в Україні. Ми раді, що після Революції Гідності були створені дуже важливі установи. ЄС разом з іншими міжнародними партнерами України вважає надзвичайно важливим для України забезпечити незалежність та ефективне функціонування ключових нових антикорупційних інституцій».

«Тепер, після рішень Конституційного Суду, народні депутати мають привести ЗУ «Про НАБУ» у відповідність із Основним Законом. З нашого досвіду, ми вважаємо, що деякі народні депутати можуть використати це як шанс для того, щоб знищити антикорупційну реформу, яка нарешті почала давати серйозні результати. Наше майбутнє залежить від цих реформ. Владі не можна саботувати такі важливі для України реформи», — наголосив голова РГК при НАБУ Марк Савчук.

Учасниками обговорення стали керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський, голова Ради громадського контролю при НАБУ Марк Савчук, помічник народного депутат України Максим Костецький, громадський діяч Антон Швець, колишній Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик, старший радник з боротьби з корупцією Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Еляна Концевічуте, т.в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, перший секретар Представництва Європейського Союзу в Україні Олександра Яновська.

Источник: nabu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович