18.04.2021 10:21
Просмотров: 798

Марина Лазебна розповіла, як вибудувати справедливу та стійку пенсійну систему, під час публічної дискусії, організованої ООН

Марина Лазебна розповіла, як вибудувати справедливу та стійку пенсійну систему, під час публічної дискусії, організованої ООН

Марина Лазебна взяла участь у публічній дискусії з питань соціального захисту та пенсійного забезпечення, яка організована Офісом Координатора системи ООН за підтримки Моніторингової місії ООН з прав людини та Міжнародної організації праці і є частиною всесвітньої Ініціативи Ернана Санта-Крус, що має сприяти діалогу щодо соціального захисту з особливим акцентом на реформування пенсійних систем.

Марина Лазебна під час виступу на панельній дискусії зазначила: «Справедлива та стійка пенсійна система – головна умова добробуту громадян у пенсійному віці. Для її побудови, в першу чергу, необхідно навести порядок та відновити справедливість у солідарній системі. Уряд напрацював для цього ряд змін до законодавства:

- У Верховній Раді на розгляді знаходиться пакет законопроектів, які дозволять проводити чесний обрахунок прожиткового мінімуму та за декілька років забезпечити, щоб мінімальні соціальні гарантії за виплатами, які є основним джерелом існування для людини, відповідали розміру такого прожиткового мінімуму.

- Ми також запропонували законопроект, який уніфікує правила індексації для всіх категорій пенсіонерів, визначає на рівні закону дату індексації, щоб неможливо було її змінювати в ручному режимі.

Серед питань, які потребують вирішення, і над якими ми працюємо, зазначу:

- Охоплення соціальним страхуванням людей, зайнятих у сферах економіки із особливими умови зайнятості, а також тих, хто отримує доходи нижче мінімальної зарплати і не може сплачувати внески у мінімальному розмірі.

- Запровадження державних допомог особам у пенсійному віці із страховим стажем меншим за 15 років.

- Встановлення розумного співвідношення між мінімальним та максимальним розмірами пенсій.

Для забезпечення довгострокової стійкості пенсійної системи необхідно залучити переважну частину працюючих до системи пенсійних накопичень. В цьому напрямку:

- Уряд підтримує ініціативу народних депутатів щодо запровадження обов’язкових пенсійних накопичень. Ми напрацювали концепцію роботи такої системи та пропозиції щодо підвищення захисту прав її учасників, врахувавши зауваження стейкхолдерів.

- Також пропонуємо забезпечити фінансування дострокових пенсій працівникам шкідливих професій за накопичувальними принципами. Відповідний законопроект Уряд подав до Верховної Ради.

-Зараз планується запуск декількох пілотних проектів для розвитку добровільних пенсійних накопичень.

Але ця система запрацює та матиме довіру людей лише у тому випадку, якщо всі об’єднаються, матимуть консолідоване бачення та сумлінно виконають свою частину роботи. Є безумовна потреба у більш активній ролі держави у розвитку пенсійного накопичення. Держава має:

- Забезпечити інституційну спроможність регуляторів фінансового сектору, які, в свою чергу, мають забезпечити інструменти гарантування та захисту пенсійних накопичень від знецінення, надійну та ефективну роботу системи пенсійних накопичень через професійні регулювання та нагляд, які розвивають конкуренцію та підвищення якості послуг, підтримують добросовісних надавачів послуг та унеможливлюють роботу недобросовісних.

- Забезпечити силами економічного блоку Уряду компенсатори ресурсу, спрямованого на накопичувальні внески, та залучення пенсійних накопичень у розвиток економіки в якості довгострокових інвестицій.

- Ми маємо змінити комунікацію з суспільством, замість залякування людей фінансовими установами та формування стійкої недовіри до них, зробити доступною та зрозумілою інформацію про їхню роботу, підвищувати фінансову грамотність, вчити безпечно користуватись фінансовими продуктами для пенсійних накопичень.

- Виступити взірцем та забезпечити більше залучення людей до системи пенсійних накопичень: запровадити пенсійні накопичувальні програми для працівників державних підприємств, підприємств, що передаються на приватизацію, тощо.

Я щиро впевнена, що сьогоднішня наша зустріч має об’єднати зусилля всіх органів влади, соціальних партнерів, громадянського суспільства та наших міжнародних партнерів для того, щоб забезпечити гідний рівень життя та справедливий соціальний захист теперішнім та майбутнім поколінням українців».

Источник: msp.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович