11.01.2019 07:54
Просмотров: 936

Міністерство фінансів починає втілювати середньострокове бюджетне планування

Міністерство фінансів починає втілювати середньострокове бюджетне планування

Сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів міністр фінансів Оксана Маркарова представила новації бюджетного процесу, які набули чинності після підписання Президентом України 8 січня закону №8044 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (про правову основу для впровадження середньострокового бюджетного планування)».

У своєму виступі Оксана Маркарова назвала перехід на середньострокове бюджене планування головною бюджетною реформою країни.

«Останні три роки нам вдавалося вчасно подавати, розглядати і виконувати бюджети. Але ми бачили проблеми, які однорічне планування не дозволяє вирішити. Це і непередбачуваність бюджетної та податкової політики, і відсутність цілісної системи стратегічного планування, коли є стратегія, а бюджетом забезпечується виконання окремих її пунктів і тільки на рік, а далі є певна невизначеність, це і сфокусованість виключно на затратах. Тепер ці питання можна буде вирішити», - сказала вона.

Основні новації, які тепер є обовязковими, це узгодження стратегічного і бюджетного планування, запровадження нової Бюджетної декларації, яка по факту стає головним документом бюджетного процесу, новий бюджетний календар і розширення бюджетних правил.

Зміст Бюджетної декларації суттєво міняється. На додаток до незмінних вимог – дефіцит, державний борг, темпи зростання ВВП – з’являються нові. Це загальні граничні показники видатків на три роки, це граничні показники видатків для кожного з головних розпорядників, це цілі державної політики у відповідній сфері, це оцінка фіскальних ризиків і проведення оглядів видатків.

«Нову декларацію ми будемо подавати до 15 травня на розгляд Кабінету Міністрів, однак у нас не з’являється додаткового часу, і вже з наступного тижня треба починати роботу», - підкреслила Оксана Маркарова.

У лютому Мінфін очікує отримати від головних розпорядників інформацію, яка включатиме пропозиції про зміни у структурі витрат головного розпорядника (у тому числі зміни переліку та змісту бюджетних програм) з урахуванням нових політик та розрахунок вартості кожної політики.

У квітні Мінфін доведе до головних розпорядників орієнтовні граничні показники видатків, а головні розпорядники мають надати Мінфіну інформацію про цілі державної політики у відповідній сфері діяльності та показники їх досягнення.

«Ми розраховуємо на затвердження Бюджетної декларації парламентом до 15 липня, щоби мати на наступні три роки чіткі показники і вчасно – до 15 вересня – подати проект Державного бюджету», - зазначила міністр.

Источник: minfin.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович