30.01.2020 07:19
Просмотров: 1376

Міністр соцполітики закликає відкладати на старість самотужки

Міністр соцполітики закликає відкладати на старість самотужки

Соколовська зазначила, що необхідно подивитися на досвід інших країн, щоб переймати тільки кращі практики

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська заявляє, що в короткостроковій перспективі накопичувальна пенсійна система в Україні вводитися не буде.

«У короткостроковій перспективі навряд чи. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Взагалі дослідження за накопичувальною системою показують, що очікування людей щодо цієї системи занадто великі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів», - повідомила Соколовська в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, чи буде накопичувальна пенсійна система вводитися в Україні найближчим часом.

За словами міністра, для запровадження накопичувальної системи спочатку потрібно створити її дизайн, а саме: хто платитиме внески, скільки вони будуть відсотків, зробити актуарні розрахунки, чи буде це вигідно людині.

«Плюс накопичення - це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а значить, має бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає. Ви знаєте, що було ухвалено законопроект про «спліт» - у ньому також є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, Комісії з цінних паперів фондового ринку. Це перші кроки, про які можна сказати, що якщо рухатимемося в цьому напрямі ефективно, то за якийсь період часу зможемо ввести і накопичувальну систему», - додала вона.

Соколовська також зазначила, що необхідно подивитися на досвід інших країн, щоб переймати тільки кращі практики.

«Я скажу таку річ - нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати - це один із виходів. Але було б добре , якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь», - вважає міністр.

Як повідомлялося, наприкінці лютого представники громадських організацій і недержавних пенсійних фондів зажадали від Кабінету Міністрів посприяти впровадженню накопичувального рівня пенсійної системи з 2020 року і висловили побоювання, що другий етап пенсійної реформи буде відкладено на невизначений час.

Наприкінці грудня 2018 року через Меморандум про економічну і фінансову політику стало відомо, що Україна на період дії програми stand-by співпраці з МВФ припинить введення другого (накопичувального) рівня пенсійної системи.

Група нардепів від «Слуги народу» 27 грудня зареєструвала розроблений Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку законопроєкт про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення.

Зазначимо, що колишній віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко вважає, що Україна готова до впровадження накопичувального рівня пенсійної системи, і в березні закликав Верховну Раду якнайшвидше ухвалити закон, необхідний для його запуску з 2020 року.

Источник: glavcom.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович