19.03.2019 11:16
Просмотров: 1001

Модернізація оборонного сектору: як і чим озброюють Збройні Сили України

Модернізація оборонного сектору: як і чим озброюють Збройні Сили України

Осучаснення армії триває. Нам у цій справі, ціна якій — виживання нації та держави, допомагають потужні демократичні держави. Але історичний аудит цих п’яти років доводить, що воювати за нас ніхто не буде, і успішну економіку, яка дасть поштовх розвитку власного ОПК, окрім українців, на цій землі будувати нікому.

Подарунки, які пришвидшують управлінський «метаболізм»

Звісно, українська армія вдячно приймає і освоює високотехнологічні розробки й устаткування, яке їй передають партнери. Зокрема, нещодавно відбулася передача Києву ІТ-обладнання від американського уряду. Ці комплекси мають стати інформаційним осередком проваджуваної нині у ЗС України сучасної системи військового управління. «Подарунки» розподілятимуть поміж Центром оперативного реагування на інциденти кібернетичної безпеки, Центром оперативного управління та контролю Об’єднаного оперативного штабу і Головним командним центром ЗСУ. Згодиться це обладнання і в процесі створення логістичної й медичної інформсистем, інформатизації ССО, модернізації ІТ-інфраструктури тощо. Очевидно: це практично підтягує армію до рівня сумісності із НАТО й пришвидшує управлінський «метаболізм» у війську під час розробки і втілення різноманітних рішень. Київ вдячний за «Джавеліни», «Айленди», які прибудуть у наші порти вже влітку та багато інших зразків ОВТ і спецтехніки, поставлені партнерами в межах міжнародної технічної допомоги. Так, найсуттєвіший вклад у нашу безпеку вносять США, які загалом до військових частин в Україні поставили приблизно 10 тисяч одиниць різних озброєнь, техніки, приладів і обладнання (ПТРК, станції контрбатарейної боротьби, БПЛА, авто «Hummer» різних модифікацій, радіостанції, тепловізійні й нічні прилади, антиснайперські системи).

Суттєвою підмогою в модернізації оборонного сектора стало недавнє відкриття, через ухвалення профільного законопроекту, «шлюзів» для закупки Міноборони за кордоном необхідних озброєнь та військової техніки. І такою можливістю це відомство обов’язково скористається. Приміром, як заявив перебуваючи під час робочої поїздки на Львівщині міністр оборони Степан Полторак, у процесі модернізації вертольотів на них встановлюватимуть сучасні засоби виявлення ППО противника, що значно підвищить шанс на збереження життя екіпажу під час виконання бойового завдання. Так само покращуватимуть і вогневу міць повітряних бойових машин. Іноземні партнери вже готові долучитися до співпраці у цих та багатьох інших подібних проектах.

Але, попри відому відсталість в окремих технологічних продуктах і рішеннях, очевидний брак коштів, які Україна здатна негайно мобілізувати та безболісно вкласти в розвиток оборонки, Київ нарощує власні спроможності в тих виробничих кластерах, де вже існувала чи є перспективною база з розробки і випуску озброєння та військової техніки (ОВТ).

Модернізація оборонного сектору: як і чим озброюють Збройні Сили України

Наше озброєння — ефективне

І одразу на думку спадають такі традиційні наші галузі, як танко й ракетобудування. Саме тут від початку російської гібридної агресії і почалася найбільш інтенсивна реанімація національної оборонки. Благо, не все розікрали, і не всі фахівці порозбігалися й втратили кваліфікацію.

Відомо, що укомплектованість Збройних Сил основними зразками ОВТ наразі становить 85%, а серед підрозділів ООС — 99%. Про це днями сказав начальник Озброєння ЗС України генерал-майор Микола Шевцов. Зрозуміло, що значним чином цей рівень досягнуто за рахунок відновлення боєздатності військової техніки (ремонт і модернізація), що перебувала на зберіганні. А роботи тут було неймовірно багато, оскільки справність згаданого «запасу» не перевищувала показника 40%, а половина зразків потребували серйозного ремонту через фізичне старіння. Як би там не було, а таким чином вдалося повернути у стрій понад 10 тис. зразків зенітних ракетних комплексів, танків, БМП, САУ, протитанкових ракетних комплексів тощо. А за державним оборонним замовленням у військо вже поставлено понад 4 тис. одиниць основних зразків ОВТ і понад 1 млн. різних приладів та засобів ураження. Це модернізовані літаки й вертольоти, малі броньовані артилерійські катери, бронетанкове озброєння, артилерійські системи, РЛС, захищені засоби зв’язку, засоби РЕБ і безпілотні авіакомплекси, нічні прилади, снайперські й антиснайперські системи. Та багато чого іншого.

І наше, українське озброєння, є ефективним. Зокрема, вітчизняні протитанкові ракетні комплекси. Цьому підтвердження — мало не щоденні відеозвіти із фронту, яких останнім часом помітно побільшало.

Мільярди — на морську оборону

Так от, повернемося до наших традицій. Зокрема ракетних. Припинення дії Договору про ракети середньої та меншої дальності, як наголосив президент Петро Порошенко, призвело до того, що "нашим конструкторським бюро, нашій промисловості тепер не зв’язують руки жодні обмеження дальності польоту ракет«.Він вніс до порядку денного питання створення високоточної ракетної зброї підвищеного радіусу дії, здатної вражати цілі далеко в тилу противника. На думку президента, це зміцнить армію і збільшить гарантію безпеки для кожного українця. Наші ракетобудівники мають хорошу практику. Це модернізація РСЗВ «Град» та "Смерч«,уже завершилося випробування модернізованих ЗРК «Куб» і «Тор, на фінішні перебувають і випробування нового ракетного комплексу морського та суходільного призначення. Україна розпочинає серійне виробництво реактивних систем «Верба» і пускової установки для «Вільхи». Причому перші штатні підрозділи, озброєні такими системами, сформують уже у 2019-му.

Чи можна було про таке говорити до 2014-го? Звісно, що ні, бо в тодішнього військового керівництва була величезна проблема з розумінням того, що слід робити, і як реформувати армію. Багато генералів і керівників не знаходили відповідей на низку викличних запитань. Тепер ситуація кардинально інша: Міноборони має чіткий план розвитку війська до 2020 року. Вже розпочато оборонний огляд. Він зніме зріз поточного стану Збройних Сил, сформує аналітику, яка дасть необхідну картину того, що доцільно зробити після 2020-гоі як правильно спланувати подальші реформи на роки вперед. Осучаснення армії триватиме й надалі. Проте треба розуміти: особливо багато часу і ресурсу потрібно на оновлення парку військового озброєння та техніки. Але цей результат уже значно ближчий, аніж кілька років тому.

Особливо важливо Україні вирішувати питання із нарощенням військово-морських спроможностей. У2019 році очікується завершення будівництва і прийняття на озброєння двох малих броньованих артилерійських катерів та одного десантно-штурмового катера типу «Кентавр», модернізація фрегата «Гетьман Сагайдачний», завершення спорудження й уведення до складу ВМС розвідувального корабля та двох американських катерів типу «Айленд». Імовірно, що відбудуться і закупки нових катерів за кордоном: двох броньованих у Польщі і двох тральщиків — у Данії. А ще — засобів для створення інфраструктури спостереження за надводною обстановкою в Чорному й Азовських морях. Принаймні, Степан Полторак запевнив, що фінансовий ресурс на відновлення і модернізацію Військово-Морських Сил вимірюватиметься мільярдами гривень.

І Україні буде чим порадувати своїх захисників цього року. Міноборони у грудні отримало додатковий ресурс — 4 млрд гривень на закупівлю нових зразків ОВТ. Залишилося цей ресурс ефективно використати.

Источник: mil.gov.ua

Автор: Геннадій Карпюк, військовий експерт

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: впк, Украина

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович