19.09.2020 08:42
Просмотров: 825

НАБУ має залишатися інституційно незалежним – офіційна заява Національного бюро стосовно визнання неконституційними окремих положень Закону «Про НАБУ»

НАБУ має залишатися інституційно незалежним – офіційна заява Національного бюро стосовно визнання неконституційними окремих положень Закону «Про НАБУ»

Рішення Конституційного Суду, яким визнано окремі положення Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» такими, що не відповідають Основному Закону, на думку НАБУ, є черговою спробою заблокувати боротьбу з політичною корупцією та очищення судової гілки влади в державі.

Конституційний Суд щодо Національного бюро робить це втретє: до цього, у 2019 році, судді визнали неконституційною статтю про незаконне збагачення та позбавили НАБУ права анулювати через суд незаконні угоди, укладені державними підприємствами. Кожне з цих рішень, за дивним збігом обставин, з'являлось у відповідь на ефективну роботу НАБУ за кожним зі згаданих напрямків.

Згідно з останнім рішенням КСУ, впродовж наступних трьох місяців до Закону України «Про НАБУ» мають бути внесені зміни, покликані врегулювати правові аспекти функціонування Національного бюро, які наразі, на думку суддів КСУ, не відповідають Основному Закону.

Водночас викликають занепокоєння наміри окремих політичних сил, насамперед пов'язаних із фігурантами розслідувань НАБУ, ревізувати цей закон в частині позбавлення Національного бюро інституційної незалежності, використовуючи рішення КСУ як привід для реалізації задуму.

Наголошуємо, що незалежність НАБУ є базовою засадою, яка визначає спроможність інституції протистояти тиску в процесі розслідування корупційних злочинів, вчинених топкорупціонерами, та притягати їх до відповідальності.

За п'ять років розслідувань НАБУ та САП притягнули до відповідальності понад 800 осіб, серед яких чинні та колишні народні депутати, міністри та їхні заступники, посадовці вищої ланки. Близько 500 осіб очікують на вироки Вищого антикорупційного суду. Впродовж останніх місяців країна стала свідком рішень суду про позбавлення волі осіб, визнаних винними у вчиненні корупційних злочинів у справах, що розслідувались НАБУ. І цей процес лише набирає обертів.

Тому закликаємо парламентарів в процесі доопрацювання Закону «Про НАБУ» зберегти інституційну незалежність Національного бюро як запоруку ефективної боротьби з топкорупцією. В свою чергу НАБУ готове долучитися до процесу підготовки та обговорення цих змін.

Також наголошуємо, що Національне бюро працює в штатному режимі.

Источник: nabu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: набу, суд

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович