12.09.2020 10:22
Просмотров: 876

Національний банк у липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай

Національний банк у липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай

«Національний банк у липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай. Разом із понад 60 партнерами ми допомагаємо українцям вивчати основні правила платіжної безпеки», – розповіла начальник управління зв'язків з громадськістю та фінансової обізнаності Департаменту комунікацій НБУ Леся Войтицька сьогодні під час пресбрифінгу на тему кібершахрайства з платіжними інструментами в Україні.

Вона пояснила, що ще на початку карантину стало зрозуміло, що попит населення на безготівкові розрахунки картками, покупки онлайн та дистанційне обслуговування буде зростати. «Ми подумали, що це, у свою чергу, може вплинути на збільшення кількості шахрайських операцій з платіжними картками. Саме це спонукало нас розпочати кампанію та активно розповідати українцям про правила безпечних безготівкових розрахунків, а також пояснювати, чому небезпечно розголошувати інформацію про свої рахунки та реквізити платіжних карток», - повідомила Леся Войтицька.

За її словами, запровадження карантинних заходів в Україні та активний перехід українців на безготівкові розрахунки у цей період дещо вплинули на обсяг шахрайства з платіжними картками та банківськими рахунками. В загальному обсязі операцій з платіжними картками у першій половині 2020 року він трохи збільшився, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.

«У першій половині 2020 року банки повідомили про фіксацію 47,5 тис. таких випадків на загальну суму 86,4 млн грн, тоді як за перше півріччя 2019 року було зафіксовано 34,7 тис. випадків на загальну суму 72,6 млн грн, – розповіла Леся Войтицька. – У загальному обсязі усіх операцій з платіжними картками це зовсім невелика частка. Так, питома вага збитків від незаконних дій та сумнівних операцій із використанням платіжних карток в загальному обсязі всіх операцій з платіжними картками становила лише 0,0048% (у першій половині 2019 році – 0,0043%). Водночас ми усвідомлюємо, що для кожної окремої людини, яка зазнала втрат через шахраїв, це може бути суттєвим та, звісно, неприємним випадком».

Водночас середній розмір втрат на одну шахрайську операцію зменшився – з 2100 гривень у першій половині 2019 році до 1819 гривень у відповідному періоді 2020 року.

Також варто відзначити зменшення кількості банків, що зазнали таких збитків. У першому півріччі цього року про збитки звітували 27 банків-учасників карткових платіжних систем (40% від загальної кількості банків), а у першому півріччі 2019 року – 30 банків-учасників (44% від загальної кількості банків).

«Тому Національний банк продовжуватиме інформаційну кампанію #ШахрайГудбай та спільно з партнерами забезпечить якомога ширше поширення знань про фінансову безпеку, щоб інформація про шахрайські сценарії стала доступною усім співгромадянам. Адже це допоможе тисячам людей зберегти свої кошти, – підкреслила Леся Войтицька. – «Гра «Здолай шахрая» від асоціації ЄМА стала родзинкою нашої кампанії. Вона описує основні сценарії шахраїв, зокрема, сценарій, коли шахраї представляються співробітниками Національного банку України. Треба завжди пам'ятати, що працівники Національного банку України ніколи не телефонують клієнтам банків і не просять назвати реквізити платіжної карти, коди доступу чи паролі, які надсилає банк або мобільний оператор».

Пресбрифінг «Платіжне та банкоматне шахрайство в Україні у першій половині 2020 року. Презентація онлайн-гри «Здолай шахрая!» був організований Українською міжбанківською Асоціацією членів платіжних систем «ЄМА» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Спробувати свої сили у антишахрайській онлайн-грі можна за посиланням: https://cutt.ly/qfTLy16

Онлайн-гра покликана допомогти громадянам розвити та покращити власні навички кібербезпеки та захисту від більше ніж 80 видів платіжного та інтернет-шахрайства.

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович