19.03.2019 08:05
Просмотров: 835

Нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива – Президент

Нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива – Президент

Президент Петро Порошенко відзначає внесок українських енергетиків-атомщиків у процес укріплення української держави та забезпечення енергетичної незалежності України.

Під час наради з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки, яка відбулася на Хмельницькій АЕС, Глава держави наголосив, що українська нація і держава не можуть допустити шантажу з боку Російської Федерації, у якій би сфері він не відбувався. А саме у питанні енергопостачання Україна залежала від Росії і остання неодноразово шантажувала нашу державу, констатував він.

«У гібридній війні багато фронтів. Один з найголовніших – це боротьба за енергетичну незалежність. Тут точиться боротьба за енергетичну безпеку і дуже важливо, що за ці роки ми зробили те, про що до нас навіть не мріяли – ми подолали газовий шантаж з боку Росії», - підкреслив Петро Порошенко, зауваживши, що газові угоди 2009 року були зашморгом на шиї України і позбутися її було непросто, адже «нас змушували на дуже невигідних умовах купувати абсолютно непотрібний для економіки України газ, аби ділки і їхні партнери у владних кабінетах набивали кишені».

«А достатньо було просто вивести цю енергетичну корупцію на світло і навести порядок. І ми не тільки висвітлили проблему, а ще й виграли в ПАТ «Газпром» Стокгольмський арбітраж на суму 4,6 млрд доларів. Тепер з цим покінчено і ми краще тепер розуміємо реальні енергетичні потреби», - сказав Президент.

«І знову переконуємося – гарантом енергетичної безпеки України і розвитку економіки є без перебільшення атомна енергетика. І я хочу про це сказати тут, в Нетішині, щоб почули всі українці. Що той внесок і та зростаюча роль, яку зараз відіграє атомна енергетика, є визначальним і для енергетичної безпеки, і для конкурентоздатності економіки», - додав він. За словами Глави держави, у 2014 році частка електроенергії, яку генерують АЕС, у загальному виробництві складала 47-48%. На сьогоднішній день це вже від 53-54 до 58%. «Це ж не з повітря. Це реальна робота, яка була проведена українськими атомщиками», - підкреслив Петро Порошенко.

Він констатував, що українським АЕС вдалося не лише збільшити обсяг виробництва електроенергії, незважаючи на важкі для всієї країни умови, пов’язані із військовою агресією на сході України та анексією Криму.

«Паралельно з цим вдалося в стислий час вжити рішучі заходи, пов’язані із мінімізацією послуг країни-агресора в ядерній сфері з одночасним забезпеченням дуже високого рівня ядерної, радіаційної і екологічної та експлуатаційної безпеки АЕС України… Наголошую, що минулі п’ять років стали визначальними для розвитку атомної генерації України. В цей час в умовах війни для розвитку української ядерної галузі, теж без перебільшення, можна сказати, що вдалося зробити більше, ніж за всі роки незалежності», - акцентував Президент, зауваживши, що всі заходи з підвищення рівня і долі атомної енергетики, посилення заходів ядерної безпеки здійснені у повній відповідності до міжнародних стандартів.

Найочевиднішим і найвагомішим успіхом, який якісно змінив ситуацію, Глава держави назвав диверсифікацію джерел постачання свіжого ядерного палива для українських АЕС. «Хіба про це почали говорити в 2014 році? Скільки я себе пам’ятаю, стільки про це постійно говорили, що треба ж робити. Але десятки років агентура ФСБ, російське лобі у високих кабінетах, треба чесно казати – гальмували процес диверсифікації. Більше того, влада Януковича практично поховала процес диверсифікації, зупинивши його. І лише після демонстрації політичної волі за останні п’ять років, завдяки співпраці з американською компанією Westinghouse, Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива», - підкреслив Глава держави. Петро Порошенко нагадав, що питання постачання цього палива зі США порушив під час перемовин у 2014 році, а співпраця з американською компанією Westinghouse розпочалась після його першої зустрічі з Президентом США Дональдом Трампом. «Наші партнери з ЄС і зі США точно надають і українському Президенту, і українській державі, і українським атомщикам повну підтримку», - зауважив він.

Третій блок Южноукраїнської АЕС в 2018 році став першим енергоблоком України, який запрацював виключно на американському ядерному паливі Westinghouse. Нині таких блоків вже 6 із 13, що становить 46% атомної генерації України, яка перейшла на американське паливо. «І за моїм наполяганням процес диверсифікації триває. При чому це без втрати будь-яких показників – ані якості, ані собівартості продукції. Ми зберігаємо конкурентне середовище і диверсифікація працює виключно на Україну», - повідомив Петро Порошенко.

«Тепер вже можна стверджувати напевно, що нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива, коли в будь-який час в такій важливій галузі, як атомна енергетика, Росія могла нас підвісити так само, як вона робила газовим шантажем», - резюмував Президент.

Источник: president.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    920
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович