17.03.2019 06:30
Просмотров: 1286

"Не Україна порушила суверенітет Росії": підсумки засідання Радбезу ООН щодо Криму

Не Україна порушила суверенітет Росії: підсумки засідання Радбезу ООН щодо Криму

Припинити порушення прав людини в окупованому Криму, гарантувати свободу судноплавства у Керченській протоці та звільнити українських полонених вимагали від Росії на спеціальному засіданні Радбезу ООН у п'ятницю, 15 березня

Слово мала і дочка Андрія Оприска, захопленого старшого матроса артилерійського катера "Нікополь". Ольга Оприско закликала забезпечити морякам належний захист, згідно з Женевськими конвенціями. Більше про перебіг засідання знають кореспонденти "5 каналу".

Говорилося на засіданні переважно про злочини Росії та її цинічне ставлення до мешканців окупованого Криму. Понад 1,5 тисячі випадків порушення прав людини зафіксували в Криму за п'ять років російської окупації. Серед них – переслідування, затримання й вбивства українських активістів та кримських татар. Такі дані наводять представники української делегації на засіданні Радбезу.

У штаб-квартирі ООН вкотре розповідають світові про злочини Кремля на території анексованого півострова.

"Ми вам не пробачимо сльози матерів та сирітство дітей. Скільки би часу не минуло, ви відповідатимете за власні злочини", – наголосив під час виступу заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

"Крим перетворюється на військову базу. Десятки військових об'єктів, діяльність яких була призупинена, зараз відновлюються. На півострів постійно перекидають армійців. На всіх незгодних з окупацією відбуваються доноси, обшуки в будинках, переслідування й ув'язнення на політичному підґрунті", – зазначає своєю чергою співзасновник організації "Крим.SOS" Алім Алієв.

У боротьбі з Росією світові політики стоять на боці України. Москву закликають дотримуватися міжнародного права й надати доступ до Криму міжнародним спостерігачам та моніторинговій місії ООН. Нагадують, що війну має припинити агресор, і він сидить у Кремлі.

"Ми глибоко занепокоєні випадками насилля й погроз, з якими стикаються журналісти й активісти на окупованих територіях. Закликаємо Росію звільнити незаконно ув'язнених в українському Криму й надати доступ до півострова міжнародним спостерігачам і комісару Ради Європи з прав людини", – зазначив постійний представник Бельгії в ООН Марк Пекстін де Байцверв.

Із ним солідарний і французький дипломат Франсуа Деллатр.

"Росія намагається придушити голос тих, хто бореться з окупацією. Нинішній конфлікт не є результатом так званої "західної змови". Чітко є агресивна країна і є жертва агресії. Не Україна порушила суверенітет Росії, не вона анексувала територію, не вона напала на моряків і захопила кораблі. Росія має зробити перший крок і припинити діяльність, яка суперечить принципам ООН", – каже представник Франції у Радбезі ООН.

Світові нагадують і про інші прояви агресії Москви: війну на сході та ескалацію ситуації у Чорному й Азовському морях. У російських застінках вже майже чотири місяці перебувають 24 полонених українських моряків.

"Я виступаю від імені всіх 24 родин, в яких відібрали право бачити своїх рідних. Я – донька й хочу знову відчути тепло батькових обіймів. Українські військові, яких захопили в полон, мають служити на користь людства. Я хочу, щоб до них гідно ставилися, відповідно до міжнародного права. Боюся за тих моряків, які зазнали поранень й закликаю міжнародну спільноту посприяти їхньому звільненню", – промовила Ольга Оприско.

На палкі слова доньки українського моряка відповів делегат від Сполучених Штатів.

"Ми підтримуємо пані Оприско. Росія має негайно звільнити українських моряків і кораблі. Ми ніколи не визнавали і не визнаємо анексію півострова. Крим – це Україна. Російська окупаційна влада використовує переслідування, щоб змусити мовчати тих, кого не влаштовує окупація. Ми засуджуємо такі дії й закликаємо до визволення всіх політв'язнів. Вимагаємо надати доступ міжнародним спостерігачам, припинити мілітаризацію Криму й переведення туди військ", – заявив дипломат.

Дипломатичні заклики й занепокоєння світова спільнота має змінити на суворі дії, переконують українські дипломати. Від Ради Безпеки вимагають позбавити Росію права вето і разом із тим закликають надалі економічно тиснути на агресора.

Источник: 5.ua

Автор: Христина Катарина, "5 канал"

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович