06.04.2020 06:43
Просмотров: 983

Неоплачувана відпустка чи дистанційна робота: як урегулювати трудові відносини

Неоплачувана відпустка чи дистанційна робота: як урегулювати трудові відносини

Чи може адміністрація підприємства відправити робітника без його згоди у неоплачувану відпустку? Які є альтернативи? Про це розповідає наш юридичний консультант.

«Відпустку за власний рахунок можете брати лише ви і за власним бажанням, – пояснює начальник Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова. – Якщо вас примушують її брати, то це порушення. Тому на таку відпустку не потрібно погоджуватись, якщо ви не хочете. У кожного є щорічна оплачувана відпустка, яку ми плануємо, аби поїхати, наприклад, на море. Ці дні можна поділити, як вам буде вигідно».

Юристка додає, що передбачена щорічна додаткова оплачувана відпустка (до 10 днів) для тих, хто виховує дітей віком до 14 років. Але якщо у вас кілька дітей чи дитина з інвалідністю, то максимальна її тривалість може сягати й 17 днів. Таку відпустку може взяти жінка, яка працює. Це ст. 19 Закону України «Про відпустки».

«Щодо відпустки за власний рахунок та її тривалості, то в таку відпустку ви могли піти на 15 днів, – пояснює Людмила Клімова. – Але Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» знімає ці обмеження. Це означає, що на період карантину ви можете перебувати у відпустці за власний рахунок, а через деякий час піти в ще одну відпустку за власний рахунок».

А ось щодо виконання трудових обов’язків удома, то Людмила Клімова підкреслює, що в українському трудовому законодавстві дистанційна робота не регулюється: «У прийнятому Законі передбачено, що роботодавці можуть доручати працівникам працювати з дому. Ключове тут «можуть доручати». Тобто це не обов’язок, а право. Тому, щоб піти на дистанційну роботу, ви самостійно можете звернутися до роботодавця із заявою. Тоді ваш керівник видає наказ, який переводить вас на дистанційну роботу».

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    918
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович