05.08.2022 07:21
Просмотров: 807

Ніякого трикутника "Росія-Китай-Індія" не буде

Ніякого трикутника Росія-Китай-Індія не буде

Хочу дещо продовжити тему Китаю, на яку Москва зараз покладає основні стратегічні сподівання у протистоянні із Заходом.

Так, директор департаменту зовнішньополітичного планування МЗС Росії Олексій Дробінін у статті для журналу «Міжнародне життя» пише, що, мовляв, розв`язана РФ війна в Україні "призведе до зміни світового порядку та нової розстановки сил на міжнародній арені, зробивши Москву одним з основних творців історії". Нібито, від такої багатополярності виграють усі, а "флагманським зовнішньополітичним проектом" Москви буде формування трикутника Росія-Китай-Індія.

Серйозно? Проте, я вам зараз на пальцях покажу, що Москва Пекіну нафіг не потрібна ні при яких розкладах.

● По-перше, як ви прочитали вище, Росія не потрапляє навіть у топ-10 торгівельних партнерів КНР - її доля становить лише 2,4% у китайському експорті. Навіть у Мексику китайські компанії продають у 1,5 рази більше, не кажучи вже про США.

● По-друге, китайці чудово розуміли рівень залежності РФ від них. Вони не мають союзників. Є противники, васали та сателіти. Якщо взяти новітню історію співпраці РФ з КНР в частині оборонки і машинобудування взагалі, то Китай всю дорогу відрізнявся гранично егоїстичним підходом, укладаючи контракти на умовах, які йому потрібні, і розриваючи їх тоді, коли йому це було зручно, незважаючи на домовленості.

Вони могли собі це дозволити, знаючи, що росіяни нікуди не подінуться і при виникненні чергової потреби будуть готові продовжувати співпрацю, тому що інших варіантів у них не вагон. У спільних проектах Китай жорстко тягне на себе ковдру, максимізуючи свою частку і свій прибуток. Тому намагання Москви активізувати китайський напрямок - це потрапляння в залежність, яка може виявитися важчою і всеосяжною, ніж залежність від Заходу.

● Чи зміниться щось через тайванський інцидент? Ні. Розраховувати на те, що Китай зараз прийде і скаже "давайте співпрацюємо проти Штатів, ми готові дати вам більше", - велика ілюзія. Тому що оцінка з китайської сторони потенційного балансу вигоди, ризиків та шкоди, яку йому принесе активізація співпраці з Росією, виявляється зовсім іншою, ніж та, що видається у Кремлі.

● Так що ніякого політичного трикутника "Росія-Китай-Індія" навіть близько не буде. Китай та Індія - абсолютно самодостатні країни, які мають дуже тісні економічні зв'зки із Заходом і дружити з кимось проти когось точно не будуть. А від Росії їм потрібно лише одне - скупка за безцінь її вуглецю та територій. І у той час, коли у Кремлі кричать, що "Польща забирає західні українські території" (мовляв не ми одні такі мародери), Китай планомірно освоює всю територія Росії, що за Уралом.

Так що не буде ніякого багатополярного світу, як про це мріє Росія. Не буде ніяких військово-політичних союзів, що протистоятимуть НАТО. А буде у результаті цієї війни вщент розбита Російська імперія, яка у політичній рулетці поставила ВСЕ на Zеро, а випало їй червоно-чорне - кольори боротьби української нації за свою незалежність.

Джерело: https://t.me/Sharpreview/16124

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 06:00    79
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович