13.06.2021 10:45
Просмотров: 837

Новий закон про колекторів, дедлайни та заходи впливу

Новий закон про колекторів, дедлайни та заходи впливу

Новий закон про колекторів встановив для учасників цього ринку кілька важливих дедлайнів, низку нових правил та заходи впливу за неетичну поведінку та інші порушення прав споживачів.

Національний банк України визначений регулятором як колекторських компаній, так і самих кредиторів – банків та фінансових компаній – під час врегулювання боргів за споживчими кредитами.

Тому НБУ докладає зусиль, аби всі учасники ринку вчасно ознайомилися із новими правилами та вимогами. Зокрема, цього тижня НБУ провів декілька зустрічей з компаніями, які надають та планують продовжувати надавати колекторські послуги.

Спочатку нагадаємо про дедлайни.

Перший дедлайн. Усі компанії, які планують надавати колекторські послуги в України – врегульовувати борги на користь кредиторів – повинні зареєструватися в спеціальному Реєстрі колекторських компаній. Строки – з 14 липня до 13 серпня потрібно подати до Національного банку повний пакет документів на реєстрацію.

Важливо! Такі чіткі строки встановив закон. І Національний банк не має права їх розширити чи змінити.

Другий дедлайн – 14 жовтня. Після цього дня усі кредитори – банки та фінансові компанії – повинні будуть розірвати договори про надання колекторських послуг з тими компаніями, інформація про які не з’явилася в Реєстрі. Адже це означатиме, що такі колектори або не виконали вимоги і не зареєструвалися, або не відповідають вимогам закону.

Також розкажемо коротко про вимоги, яким потрібно відповідати, щоб мати змогу працювати з боргами громадян за споживчими кредитами.

Завдання Національного банку як регулятора – забезпечити, щоб на ринку колекторських послуг працювали прозорі компанії із бездоганною репутацією, які не вдаються до неетичних методів стягнення боргів.

Тому НБУ планує встановити відповідні вимоги до колекторських компаній. А саме вимоги до ділової репутації як компанії, так і її власників та керівників, до прозорої структури власності, до кваліфікації керівників компаній тощо. Ці вимоги НБУ планує затвердити упродовж найближчого місяця. А колекторські компанії під час реєстрації повинні будуть подати документи, які свідчать про їхню відповідність.

І на останок – про заходи впливу.

Власне, новий ухвалений закон передбачив низку заходів впливу за порушення під час врегулювання боргів як для колекторів, так і для кредиторів. Національний банк повинен узгодити свої нормативно-правові акти з вимогами закону. Тому на сьогодні проводить обговорення з ринком документа, яким НБУ вносить зміни до порядку застосування заходів впливу до небанківських фінустанов. У ньому ж НБУ передбачить заходи впливу за порушення вимог законодавства про захист прав споживачів, а також встановить спеціальні заходи впливу для небанківських фінустанов зі статусом колекторських компаній.

Так, додатковим заходом впливу, який може бути застосований за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, стане письмове застереження. Воно буде обов’язковим до виконання небанківською фінустановою.

Що ж до небанківських установ, які отримають статус колекторських компаній, то за порушення законодавства про захист прав споживачів Національний банк додатково застосовуватиме до них такі заходи впливу як тимчасова заборона на врегулювання простроченої заборгованості та виключення з реєстру колекторських компаній.

Національний банк, застосовуючи заходи впливу, враховуватиме характер та обставини порушення, його причини, його наслідки та зусилля, які компаній вжила, аби усунути порушення.

Своєю чергою порядок заходів впливу для решти колекторів без статусу фінустанов буде передбачений окремим нормативно-правовим актом Національного банку.

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: нбу, Украина

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович