12.07.2019 10:00
Просмотров: 815

Новообраний голова наглядової ради "Укроборонпрому" Айварас Абромавичус: головні завдання – аудит та реформування

Новообраний голова наглядової ради Укроборонпрому Айварас Абромавичус: головні завдання – аудит та реформування

Головними завданнями на найближчу перспективу для ДК “Укроборонпром” є проведення міжнародного аудиту своєї фінансової діяльності та здійснення реформ. Про це йшлося під час засідання оновленого складу Наглядової Ради Концерну, у ході якого керівництво “Укроборонпрому” прозвітувало про процес підготовки до проведення аудиту, здійснення актуальних реформ тощо. Зі станом справ також ознайомилися керівництво Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони та представники Посольства США в Україні. Окрім того, на засіданні Наглядової ради було обрано її нового голову – Айвараса Абромавичуса.

"Вважаю, що за останні декілька років "Укроборонпром" здійснив декілька успішних кроків у сфері реформування. Але, водночас, деякі інші українські державні компанії зробили більше. Тому в нас є багато завдань, які ми маємо виконати якнайшвидше. І одне з найбільш пріоритетних з них – проведення аудиту "Укроборонпрому", – заявив новообраний голова Наглядової ради.

Враховуючи обмежені кошти, що були виділені Кабінетом Міністрів України, та необхідність здійснення оперативного аналізу діяльності "Укроборонпрому", Наглядовою радою ухвалено рішення провести міжнародний аудит фінансової діяльності всіх підприємств Концерну за 2018-2019 роки.

Для обрання аудитора на електронному майданчику Prozorro буде створено нову позицію із закупівлі послуг, а визначення переможця тендеру відбудеться за процедурою "відкритих торгів". Очолить тендерний комітет із проведення міжнародного аудиту голова Наглядової ради Айварас Абромавичус.

"Ми очікуємо, що вже у вересні буде обрано переможця торгів, який розпочне аудит "Укроборонпрому". За нашими оцінками, він триватиме 6-9 місяців. Це дозволить отримати детальну інформацію щодо реального стану речей на кожному підприємстві Концерну. Водночас, ми не можемо провести аудит, який охопить більший період. По-перше, якщо взяти для аналізу період з 2014, не кажучи вже про період з 2011 року, то результатів цього аудиту доведеться очікувати роками. По-друге, виділених Урядом 32,5 млн грн на це просто не вистачає", – заявив Айварас Абромавичус.

Він додав, що після підсумків фінансового аудиту буде розпочато процедуру із проведення стратегічного аудиту та аудиту корпоративного управління – витрати на них буде запропоновано передбачити у проекті Держбюджету на 2020 рік.

Айварас Абромавичус також запропонував внести до порядку денного наступного засідання Наглядової ради питання проведення forensic-аудиту підприємств Концерну.

У ході засідання Наглядової ради Генеральний директор Концерну Павло Букін повідомив про досягнення щодо реформування "Укроборонпрому" за період 2018-2019 років. Зокрема, за цей час здійснено вагомі кроки з підвищення ефективності роботи підприємств Концерну, запровадження принципів прозорості та максимальної відкритості оборонно-промислового комплексу загалом.

Так, у Концерні наразі вже сформовано 5 виробничих кластерів та кластер спецекспортерів. Це дозволило забезпечити чітку кооперацію між підприємствами, створити систему ефективного управління і взаємодії, та прискорити запровадження інноваційних технологій у виробництво.

Крім того, було завершено процес корпоратизації ДП "Ремонтний завод радіотехнічного обладнання" та ПАТ "Херсонський завод Судмаш".

Також перші 10 підприємств, які не спеціалізуються на виробництві оборонної продукції, були передані Концерном Фонду державного майна України, наразі щодо них очікується відповідне рішення Кабінету Міністрів України.

Починаючи з 2018 року досягнуто значних зрушень у питанні максимальної відкритості підприємств та контролю їх закупівельної діяльності. Зокрема, було обрано єдиний публічний електронний майданчик для всіх підприємств Концерну і скасовано процедуру кваліфікації постачальників. Для реалізації майна підприємств було задіяно публічну платформу Prozorro.Продажі, що дозволило зробити абсолютно відкритою діяльність підприємств у цих сферах та запобігати будь-яким зловживанням.

За ініціативою Концерну було значно лібералізовано сферу, яка роками перебувала у державній монополії: йдеться про інститут спецекспортерів, які мали виключне право на проведення експортно-імпортних операцій з продукцією оборонного та подвійного призначення. Наразі в Україні вже діють чотири приватні компанії із відповідним правом на експортно-імпортні операції.

Натомість, головним негативним чинником, який сповільнює процес реформування Концерну, є обмеження законодавства, що зберегло у собі численні атавізми та рудименти часів СРСР.

"Концерн є ініціатором змін у законодавстві, яке вже не перший рік блокує його реформування. "Укроборонпромом" розроблено та направлено до державних органів десятки ініціатив. Від деяких з них – залежить доля не лише "Укроборонпрому", а й всієї оборонної промисловості України. Йдеться про нову редакцію Закону України "Про державне оборонне замовлення", завдання якого зробити оборонні замовлення для української армії максимально відкритими. Ми говоримо про необхідність розблокування можливості корпоратизації деяких державних підприємств. Потребує перегляду порядок формування ціни на оборонну продукцію з боку Міністерства оборони України, який сьогодні не відповідає умовам сучасної економіки та є "спадком" СРСР. Ми виступаємо за зміну системи стандартизації, де досі використовуються застаріли ГОСТи 40-річної давнини. Однак, нажаль, ці ініціативи "загубились" у коридорах Верховної Ради та інших державних установ", – підкреслив Павло Букін.

У свою чергу, Айварас Абромавичус запевнив, що Наглядова рада Концерну буде збиратись якомога частіше та докладатиме максимум зусиль для якнайшвидшого вирішення основних проблемних питань реформування "Укроборонпрому".

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський змінив склад Наглядової ради "Укроборонпрому", призначивши до неї 12 червня Айвараса Абромавичуса, а 9 липня – Давида Арахамію та Андрія Загороднюка.

Таким чином склад Наглядової ради наразі наступний: Айварас Абромавичус (Голова Наглядової ради), Ентоні Тетер, Давид Арахамія та Андрій Загороднюк. Ще одна посада члена Наглядової ради, яка належить до квоти Кабінету Міністрів України, на сьогодні є вакантною.

Зазначимо, що Наглядова рада є вищим органом управління "Укроборонпрому". Серед її повноважень затвердження стратегії розвитку і напрямів діяльності Концерну, здійснення контролю за виконанням Концерном і його учасниками покладених на них завдань у сфері оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва, затвердження напрямів діяльності Концерну, визначення інвестиційної політики.

Окрім того, Наглядова рада здійснює контроль за ефективним використанням і збереженням об’єктів державної власності, переданих в управління Концерну, провадження фінансово-господарської діяльності Концерну та виконує інші завдання у відповідності до Статуту "Укроборонпрому".

Источник: ukroboronprom.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: впк, Украина

Читайте ещё:

27.03.2024 07:00    161
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович