27.03.2018 14:26
Просмотров: 977

Нюанси оформлення субсидії

Нюанси оформлення субсидії Допомогу держави – субсидію – може отримати більшість українських родин, якщо їхні комунальні витрати перевищують їх щомісячний сукупний доход. Субсидія – це адресна допомога, яка надається для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, вартості газу та в окремих випадках твердого й рідкого пічного палива. Субсидія є безповоротною і її отримання не тягне за собою зміни форми власності житла. Субсидія на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначається у разі, коли житлове приміщення не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення. Якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ та/або електроенергія, субсидія надається тільки на один вид палива.
З метою спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива постановою Кабінету Міністрів України №848 від 21.10.1995 затверджене Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі – Положення).


Згідно з п.12 зазначеного вище Положення субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), за два квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.
Право на субсидію мають відповідно до законодавства наступні особи: 1) одна із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, 2) особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору оренди житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги; 3) індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію; 4) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, за заявою опікуна (піклувальника).


Відповіднодо п.13 Положення для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі - за місцем проживання): 1) заяву про призначення житлової субсидії та 2) декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами; 3) довідки про доходи - у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. У разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, та неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення з зазначенням їх розміру; 4) договір найму (оренди) житла (за наявності). Документи можуть бути надані поштою, через сайт Мінсоцполітики, особисто. Зразки документів для оформлення субсидії: www.msp.gov.ua/content/subsidii.html. Забороняється вимагати від громадян документи, що не передбачені вказаним вище Положенням.
За отриманням субсидії слід звертатися до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення: особисто або відправити заповнені документи поштою. У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.
Контакти структурних підрозділів з питань соціального захисту населення: http://www.msp.gov.ua/news/8573.html.


Рішення про призначення субсидії або відмова приймається протягом 10 днів після подання заяви та отримання відомостей щодо доходів заявника, складу зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб, забезпеченості громадян житловою площею та комунальними послугами тощо.
Субсидія розраховується - окремо на опалювальний сезон і окремо на літній період - виходячи виключно з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і оформлюється на будь-кого з членів сім’ї.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується:
-    на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;
-    на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.
Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих осіб (осіб, які фактично проживають) в приміщенні, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Якщо не всі зареєстровані особи проживають в оселі, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих в житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішення РДА, районної ради або утвореної ними комісії. Відсутність зареєстрованих осіб в приміщенні повинна підтверджуватися документами (наприклад, довідка з роботи, навчання, актами обстеження матеріально-побутових умов).

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: субсидия

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович