18.11.2017 08:10
Просмотров: 1904

Онуки отримають спадок за новими правилами - коментар нотаріуса

Онуки отримають спадок за новими правилами - коментар нотаріуса

Із весни запрацювали нові податкові правила для близьких родичів спадкодавця.

- Раніше спадщину без сплати податків за неї отримували лише родичі першої черги споріднення. Друга черга та інші спадкоємці мали сплатити 5% від вартості спадкового майна. Відповідно до прийнятих цієї весни змін до Податкового кодексу України (Закон України від 23.02.2017 № 1910 – VIIІ Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини), спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця. Відтепер і друга черга спадкоємців звільняється від сплати податку, тобто прирівнюється до першої черги, - коментує "СК" державний нотаріус Шостої Харківської державної нотаріальної контори Світлана Афанасьєва.

Вона також нагадала, що у першу чергу спадкування входять діти спадкодавця, у тому числі зачаті за його життя та народжені після його смерті й усиновлені діти, той з подружжя, який його пережив, та батьки. До другої черги віднесено рідних братів та сестер спадкодавця, його бабу та діда як з боку батька, так і з боку матері. А також прийнята дуже важлива зміна - онуки спадкодавця, не зважаючи на те, що вони відносяться до п'ятої черги спорідненості, теж звільнюються від оплати податку.

Для усіх них закон визначив нульову ставку податку на отримання спадщини.

За словами нотаріуса, аналогічні зміни внесені і до порядку оподаткування дарування майна, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Тобто, прийняття в дар майна від родичів першого та другого ступеня споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою.

Доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених Податкових Кодексом України для оподаткування додаткового блага, тобто за ставкою 18%.

- А от при спадкуванні або прийнятті в дарунок майна нерезидентами, або від нерезидентів (не громадян України) застосовується ставка податку відповідно до пункту 174.2.3. Податкового кодексу України (20% від вартості майна у спадок) і врахування ступеня споріднення не передбачено, - додала Світлана Афанасьєва.

Крім того, у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини/дарунків, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. В інших випадках оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків визначена згідно із законом.

Для решти спадкоємців, які не віднесені до першого і другого ступеня споріднення, потрібно буде сплатити податок у 5% від вартості від отриманого.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Тетяна Василець

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович