28.04.2019 06:52
Просмотров: 970

Перед виборами процес переходу релігійних громад до ПЦУ сповільнився – Філарет

Перед виборами процес переходу релігійних громад до ПЦУ сповільнився – Філарет

За чотири місяці після отримання томосу про автокефалію до Православної церкви України перейшло більше 500 парафій Московського патріархату – Філарет

У останні дні перед другим туром виборів президента України процес переходу релігійних громад у Православну церкву України сповільнився. Про в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

«Це дійсно так. Бо думали, що буде президентом людина, яка не буде підтримувати оцей процес об’єднання українського православ’я. Зеленський заявив, що він не буде втручатися у церковні справи. І це добре. Але якщо він не буде втручатися, то народ сам обере українську церкву», – сказав Філарет.

Патріарх зазначив, що за чотири місяці після отримання томосу про автокефалію до Православної церкви України перейшло понад 500 парафій Московського патріархату.

«І цей процес буде продовжуватися», – додав він.

Крім того, патріарх Філарет вкотре спростував інформацію про «захоплення храмів», а також нагадав, що перехід релігійних громад з однієї церкви в іншу в Україні регулює закон.

«Якщо більшість парафіян, а парафіянами вважаються ті, які живуть в даній парафії, тобто в даному селі, або, якщо в містах, відвідують даний храм, то храм при виборі центру належить більшості. Новинський і не тільки Новинський, Москва і Московський патріархат в Україні на весь світ трублять, що ось «захоплюють» їх. Ніякого захоплення немає, тому що, УПЦ КП, не зацікавлені, щоб в нашу церкву входили люди через застосування сили. Нам треба, щоб вони увійшли добровільно в українську церкву, а не силою. І тому ми відкидаємо насильне навернення віруючих Московського патріархату у Київський патріархат», – зазначив патріарх.

31 січня набули чинності поправки до закону «Про свободу совісті й релігійні організації», які дають можливість релігійній громаді перейти з однієї церкви в іншу. Після того, як Православна церква України отримала томос – документ про автокефалію – від Вселенського патріархату, православні громади країни повинні вибрати, залишатися в колишній церкві чи приєднатися до нової. Згаданий вище закон прописує, як це можна зробити.

Источник: radiosvoboda.org

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович