21.05.2022 07:01
Просмотров: 575

П'ять сценаріїв війни - The Wall Street Journal

Пять сценаріїв війни - The Wall Street Journal

П'ять сценаріїв наступного етапу російсько-української війни розглядає у своїй статті журналіст The Wall Street Journal Стівен Фідлер. Він зазначає, що деякі з цих варіантів можуть випливати один із одного.

Сценарій 1: Колапс Росії.

"План Б" росіян - просування на Донбасі - відбувається значно повільніше, ніж очікувалося. Наміри оточити українські сили на Донбасі, на думку деяких аналітиків, виглядають нездійсненними. А тим часом у бій вже вступають передані Україні далекобійні гаубиці та інша зброя. Еліот Коен з Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні вважає, що "сценарій, який, можливо, трохи недооцінюється - це ймовірність реального колапсу Росії". "Я думаю, на якомусь фундаментальному рівні Путін уже програв, - каже оглядач. - Мені важко уявити, що він утримається при владі протягом тривалого часу".

Сценарій 2: Колапс України.

По-перше, залишаються незрозумілими втрати, яких зазнали українські сили після 24 лютого. По-друге, захоплення російськими військами Маріуполя. По-третє, тиск, який чинять на українські війська російські навколо Сєвєродонецька та Лимана на Сході України. Лоуренс Фрідман із Королівського коледжу Лондона зазначає, що "майже виключає" поразку українських сил. Інший оглядач каже: той факт, що президент Байден передав у Конгрес на голосування пакет багатомільярдної довгострокової військової допомоги, свідчить про те, що він "зробить усе можливе, аби Україна не програла".

Сценарій 3: "Трясовина".

Війни часто заходять у глухий кут, коли жодна зі сторін не наважується програти, йдеться в статті WSJ. Еліот Коен каже, що такий варіант для війни в Україні можна уявити, "якщо ви справді думаєте, що росіяни витривалі і зможуть оновити сили, які зазнали втрат". Коен каже, що більш вірогідним є варіант, що українці використають свою мобільність і перевагу, щоб обирати місця для атак та пробивати російську лінію оборони. Деякі аналітики очікують, що українська армія може активізувати свій контрнаступ у найближчі кілька тижнів. Майкл Кларк, екс-директор лондонського Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень, вважає, що зараз російська армія занадто мала, щоб досягти в Україні навіть обмежених цілей.

Сценарій 4: Успіхи України.

Оскільки після поразки під Києвом росіяни не взяли паузу і не наростили відчутно свої сили для операції на Донбасі, вірогідно, просування Росії на Сході України незабаром зупиниться. "Питання в тому, чи зможуть українці вибити їх зі своїх позицій", - каже Філіпс О'Браєн із Сент-Ендрюського університету в Шотландії. На цьому етапі надзвичайно важливим буде західне озброєння, як-то гаубиці М777. Така зброя дозволяє українцям атакувати російські війська, не потрапляючи в зону ураження. "Якщо українці все-таки просунуться, наступне питання - де вони зупиняться?" - йдеться у статті. Мінімальна ціль - вийти на кордони 23 лютого. Але оглядачі не виключають, що якщо Україні це вдасться, буде спокуса відштовхнути росіян іще далі. Якщо говорити про Крим та ОРДЛО, спроби України деокупувати ці території могли б наштовхнутися на опір із боку європейський партнерів.

Сценарій 5: Ескалація.

Деякі аналітики побоюються, що якщо загнати Путіна в глухий кут, він може застосувати ядерну або хімічну зброю. Критики такої версії вважають її малоймовірною. Реакція на такий крок суттєво погіршить становище Росії на міжнародній арені та санкції проти неї. Крім того, йдеться в статті, застосування ядерної зброї на полі бою не дасть переваги в бойових діях, плюс завдасть шкоди, зокрема, й російським військам. Схожа ситуація і з хімічною зброєю. Можливим (хоч і теж малоймовірним) є варіант застосування ядерної зброї далеко від поля бою. Це навряд чи спровокує ядерну відповідь, але, ймовірно, змусить інші країни вступити у війну.

Отсюда https://www.wsj.com/articles/ukraine-russia-war-end-11652967707

Источник: https://t.me/BerezaJuice/14889

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович