11.02.2020 08:50
Просмотров: 993

Польща готується оновити міграційну політику – на чому планують зосередити увагу

Польща готується оновити міграційну політику – на чому планують зосередити увагу

У Польщі не очікують, що кількість працівників з України цього року зменшиться, готуються до зростання, щоправда, незначного

Польща планує оновити міграційну політику протягом пів року. Про це "Укрінформу" розповів заступник директора департаменту міністерства сім'ї, праці та соціальної політики Польщі Мірослав Пшевозьнік.

За його словами, засади нової версії будуть через 3-4 місяці, які ще має затвердити польський уряд.

Пшевозьнік поінформував, що міграційна політика ґрунтуватиметься на чотирьох підставах:

• захист польського ринку праці;

• взаємозамінність працівників, особливо в дефіцитних спеціальностях;

• циркулярність перебування іноземних трудових мігрантів. "Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі – лише обмежені", – наголосив Пшевозьнік. При цьому він додав, що для тривалішого працевлаштування іноземців не буде перешкод за умови отримання ними документів на постійне проживання в РП;

• заповнення прогалин у тих регіонах, де бракує робочих рук.

У контексті першого пункту він зауважив, що зараз у Польщі рівень безробіття становить 5,2%. У країні налічується 850 тис. безробітних, хоча значна кількість серед них – це студенти, які не підпадають під класичне визначення безробітного.

"Пшевозьнік також повідомив, що торік у Польщі видано 130 тис. дозволів на сезонну працю (садівництво, лісництво, рибальство), що на 5 тис. більше, ніж у 2018 році. 98% таких дозволів отримали громадяни України", – пише агентство.

Зазначається, що загалом торік Польща видала 1,6 млн дозволів про наміри працевлаштування (до пів року), що на 100 тис. більше, ніж у 2018-му. До 91% з них припадає на українців. Щоправда, зауважив чиновник, немає статистичних даних, які показували б, скільки з цих дозволів було реально використано.

"Ми не очікуємо, що кількість працівників з України цього року зменшиться: буде зростання, щоправда, незначне", – констатував Пшевозьнік.

Представник міністерства зазначив, що в останні роки Польща стає конкурентнішою щодо країн Заходу Європи за рівнем зарплат. Так, цього року мінімальна оплата години праці становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата – 2,6 тис. злотих брутто (майже 17 тис. грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальна зарплата може зрости до 4 тис. злотих брутто (26 тис. грн).

Пшевозьнік додав, що за оцінками Нацбанку Польщі у країні зараз перебувають 900 тис. трудових мігрантів з України, а за розрахунками міністерства, яке він представляє, – від 800 тис. до 1 млн.

Як повідомляв 5.UA, у 2019 році в Україні реальна заробітна плата штатних працівників зросла на 9.8% р/р, у Національному банку це пов'язують, зокрема, з великою кількістю українців, які виїхали закордон.

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: польша

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович