17.08.2021 07:36
Просмотров: 642

Посилення обороноздатності: які зміни чекають на військову освіту

Посилення обороноздатності: які зміни чекають на військову освіту

У Комітеті Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, рекомендують взяти за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки».

З метою вдосконалення освітнього процесу та підвищення якості підготовки військових фахівців цей законопроєкт внесено до Деталізованого плану заходів Міністерства оборони України з виконання плану пріоритетних дій уряду на 2021 рік.

Головна ідея законопроєкту

Розроблення цього документа обумовлено необхідністю правового врегулювання питань підвищення якості підготовки військових фахівців у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, здійснення наукової і науково-технічної діяльності цими закладами та науковими установами.

Суть новацій та особливості

Зокрема, запропоновано внести зміни до законів «Про освіту», «Про вищу освіту», а також «Про наукову і науково-технічну діяльність». Зосібна, надаються особливі повноваження державним органам, до сфери управління яких належать вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти (ВВНЗ та ВНП ЗВО) і наукові установи в частині управління цими закладами та установами.

Також встановлюються права та обов’язки науково-педагогічних працівників і вимоги до нормативів чисельності здобувачів освіти на одну посаду науково-педагогічного працівника у відповідних закладах освіти. Йдеться і про особливості відображення інформації про них в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Визначаються нові рівні військової освіти, а також узгоджуються норми зазначених законів зі спеціальними законами України у сферах національної безпеки і оборони.

Наприклад, народні депутати пропонують внести зміни до Закону України «Про вищу освіту» з метою підвищення ефективності підготовки кадрів для потреб сил оборони.

Передбачається, що посади керівного складу та науково-педагогічних працівників ВВНЗ та ВНП ЗВО комплектуватимуться військовослужбовцями з досвідом проходження військової служби та бойовим досвідом.

У суворій відповідності з потребами комплектування військових посад у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях визначатиметься перелік спеціалізацій та змісту освітніх програм підготовки військових фахівців.

Важливим завданням стане збереження досвідченого науково-педагогічного складу ВВНЗ та ВНП ЗВО через регулювання нормативів чисельності здобувачів освіти на одну посаду науково-педагогічного працівника за високотехнологічними та нечисленними спеціальностями підготовки.

Встановлюється тактичний, оперативний та стратегічний рівень військової освіти

Зміни до Закону України «Про освіту» передбачають внесення такої спеціалізованої освіти, як професійна військова освіта. Її здобуватимуть у неформальній освіті за освітніми програмами для вдосконалення професійного рівня військового фахівця і забезпечення виконання службових (бойових) функцій.

Встановлюється тактичний, оперативний та стратегічний рівень військової освіти, як це впроваджено в країнах-членах НАТО. Ці законодавчі зміни дозволять реалізувати вимоги положень ст. 15 Закону України «Про національну безпеку України» щодо визначення засад військової кадрової політики та підготовки кадрів для виконання заходів оборонного планування в силах оборони, спільних дій у міжвідомчих органах військового управління за процедурами планування і ухвалення військових рішень стандартів НATO. Водночас буде узгоджено норми зазначеного закону зі спеціальними законами України у сферах національної безпеки і оборони.

Розширюються повноваження державних органів, до сфери управління яких належать військові наукові установи

Зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» розширюють повноваження державних органів, до сфери управління яких належать військові наукові установи. Це дозволить підвищити ефективність наукової та науково-технічної діяльності у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях.

Важливо, що ці зміни дозволять розширити вимоги до відбору та підготовки наукових кадрів вищої категорії, зокрема й в ад’юнктурі та докторантурі, з подальшим комплектуванням посад наукових працівників найбільш досвідченими та підготовленими фахівцями.

Источник: armyinform.com.ua

Автор: Віталій Панчишин, кореспондент АрміяInform

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович