10.09.2020 09:25
Просмотров: 803

Позбавити СБУ правоохоронних функцій і досудового розслідування без внесення змін до Конституції неможливо – Сергій Пунь

Позбавити СБУ правоохоронних функцій і досудового розслідування без внесення змін до Конституції неможливо – Сергій Пунь

Без внесення змін до Конституції України позбавити Службу безпеки правоохоронних функцій і досудового розслідування на даному етапі реформи неможливо. Про це розповів заступник керівника з питань реформування СБУ Сергій Пунь в ефірі одного з телевізійних каналів.

«У межах опрацювання проекту закону про СБУ ми консультувалися з конституціоналістами, і вони, посилаючись на норми Конституції, говорили, що без внесення відповідних змін до неї повністю позбавити СБУ функцій правоохоронних і, у першу чергу, функцій досудового розслідування неможливо», – сказав Сергій Пунь.

На його думку, перехід спецслужби до виключно контррозвідувального напряму варто розглядати у більш далекій перспективі.

Він підкреслив, що на формування національної моделі спецслужби впливає низка чинників. Ключові з них: правові реалії та юридичні традиції в кожній окремій державі, безпекові загрози, які стоять перед нею, і менталітет. «Спеціальна служба – це унікальна історія, в ЄС ви не знайдете жодної схожої на 100% спецслужби», – зазначив він.

Водночас Сергій Пунь наголосив, що засаднича мета реформи СБУ залишається незмінною – створення спроможної та ефективної Служби і забезпечення її кращими фахівцями. Причому кадрове забезпечення має супроводжуватися належним соціально-правовим захистом. За його словами, після початку роботи нових антикорупційних органів Служба зазнала певного відтоку кадрів, оскільки наразі не може запропонувати своїм співробітникам конкурентну оплату праці.

Також у процесі реформи, за словами Сергія Пуня, має відбуватися діджитал-трансформація всіх процесів всередині Служби.

Нагадаємо, що проект закону «Про Службу безпеки України» подано Президентом до парламенту 10 березня. Він містить системні нововведення, які дозволять українській спецслужбі перейти на якісно інший рівень у своїй діяльності.

У травні Верховна Рада розглянула законопроект і направила його на повторне перше читання. Наразі робота над текстом проекту триває на базі профільного комітету ВР із залученням експертних представників міжнародних партнерів і громадського сектору.

Источник: ssu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: рада, сбу

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович