24.02.2023 16:47
Просмотров: 724

Реконструкція житлових будинків та котельня з нуля: як відроджується Харків

Реконструкція житлових будинків та котельня з нуля: як відроджується Харків

Кілька прямих влучань, масштабні пожежі. 9-поверхівка на Північній Салтівці стала однією з перших мішеней окупантів ще в березні. Як все було – на власні очі бачила мешканка будинку Вікторія. Каже, дім виглядав жахливо.

Вікторія

Він був страшний. Ці два під’їзди – повністю балкони скручені, все чорне. В нього кілька разів влучали, все горіло.

Коли повернулася з евакуації – рідну домівку не впізнала.

Вікторія

В такое тяжелое время мы с водой, со светом, с газом, теплом, с транспортом. Я тут 43 дня просидела в подвале. Как горел наш дом я это видела. Никто не мог приехать потушить, был обстрел сумасшедший. Только через сутки приехали пожарные, дай бог им здоровья, такая хорошая команда была.

Ігор Терехов, мер Харкова

Тут був дуже важкий прильот, була величезна пожежа, на обидві боки. І коли все це закінчилось, вважалось, що будинок неможливо відновити. Але була проведена експертиза, яка дала можливість нам відновити будинок. Зараз ви бачите цей під’їзд, який відстроєний, і тут можуть жити люди.

В під’їздах, які безпосередньо постраждали від влучань та пожеж, люди не живуть – електрики та опалення тут немає. Валентина приходить в свою квартиру за речами. Каже, зробити тут ремонт самостійно вона не в змозі.

Валентина

Сказали, что самой надо будет делать, а самой, я не знаю. Обои надо купить, полы пропали в зале, там же ж паркет. Я ж ничего не могу сама сделать, еле хожу.

Ігор Терехов, мер Харкова

– Що стосується квартир, то мешканці будинку будуть проводити, ми будемо їм допомагати, разом з фондами, з Червоним Хрестом…

– А чому немає можливості, поясніть, а то люди думають, що реконструкція – то квартири відремонтувати.

– Нам потрібно відновити дуже багато житлових будинків, це значні фінансові ресурси. Все що ми можемо – ми все робимо. А що стосується внутрішніх робіт – ми допомагаємо, але не за кошти міського бюджету.

З початку війни ворожими обстрілами пошкоджено майже половину житлових будинків Харкова. Відновлювальні роботи розпочали відразу, як поменшало обстрілів. Минулого року встигли відремонтувати близько 130 будинків. Сьогодні роботи тривають на більш ніж шістдесяти об’єктах. В будинку в центрі Харкова було повністю зруйновано один з під’їздів.

Євген Пасенов, заст. директора Департаменту ЖКГ

Відверто кажучи, коли я побачив руйнування, я думав, що цього під’їзду більш не буде взагалі, тому що в нас не було цього під’їзду зовсім. Залишилася одна стіна, був пошкоджений фундамент. Але після публікації технічного звіту інструментальщики з проектно-кошторисними групами нам сказали, що можна будувати, зробивши посилення фундаменту. І ми кошти зекономили, тому що нам не потрібно зводити з нуля будинок.

Будинок на вулиці Космонавтів: капремонт завершили на 99 відсотків.

Євген Пасенов, заст. директора Департаменту ЖКГ

Один відсоток – це косметичні роботи, чи зауваження технагляду, який скаже підряднику, де там що треба «допилити». На 99% конструктив, модернізація стосовно тепла, всі мережі – тепло, електрика, водовідведення – все підведено, все працює. Насамперед, 2/3 вартості відновлення будівлі – то є закриття контурів. – Скільки коштувало відновлення будинку? – Саме цього? 8-9 млн грн. Робили зовнішню стіну, укріплення несучих конструкцій та перегородок, усі мережі.  

Ігор Терехов, мер Харкова

Нам знадобилось півроку, щоб все це зробити. Все зроблено з енергозберігаючих матеріалів, тому будинок відповідає вже всім стандартам по енергозбереженню, для нас це важливо. Хтось заселився, хтось ні, тут були руйнування двох під’їздів, в інших ми були вимушені поставити вікна.

Триває також відновлення об’єктів критичної інфраструктури. Деякі доводиться будувати з нуля. Цю котельню минулої весни розбили вщент.

Ігор Терехов, мер Харкова

Це котельня, яка була побудована за кошти Світового Банку, вона сучасна, розташовані три котла. Вона обігріває 42 багатоповерхових будинка. Тут є власна свердловина, сучасна система водоочищення. І ця котельня і у блекаут буде працювати автономно.

Загалом у Харкові тією чи іншою мірою зазнали пошкоджень більш ніж 4,5 тисячі житлових будинків.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”



Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович