15.10.2019 07:58
Просмотров: 1078

Реєструємо нерухомість, що збудована до 1992 року

Реєструємо нерухомість, що збудована до 1992 року

Як пояснив харківський адвокат Роман Чумак, реєстрація будинку, побудованого до 5 серпня 1992 року, проходить за спрощеною процедурою.

За словами адвоката, для реєстрації такого будинку необхідно підготувати такі документи (при подачі документів обов’язковою умовою є наявність оригіналів документів, що подаються, і присутність усіх власників нерухомого майна).

1. Заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (формується і роздруковується адміністратором Центру надання адміністративних послуг).

2. Документи, що підтверджують сплату адміністративного збору (або документ, що підтверджує звільнення від сплати збору). За відсутності такого документа заява не приймається.

3. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків, крім випадків, коли особа через свої релігійні або інші переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та має відмітку в паспорті громадянина України.

4. Документ, що засвідчує особу заявника (повноваження особи в разі подання ним документів): паспорт громадянина України, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний, дипломатичний чи службовий паспорт іноземця або документ, що його замінює. У разі вилучення у громадянина України паспорта громадянина України у зв’язку з отриманням дозволу для виїзду за кордон на постійне місце проживання документом, що посвідчує особу громадянина України, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне проживання за кордоном. Документом, що посвідчує особу, яка не досягла 16-річного віку, є свідоцтво про народження (пред’являється).

5. У разі подання заяви уповноваженою особою така особа крім документів, що посвідчує особу, пред’являє документ, що підтверджує його повноваження діяти від імені іншої особи.

6. Оригінал документів, що підтверджують виникнення, перехід або припинення права власності на нерухоме майно (наприклад, державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку або державного акта на право постійного користування землею, виданих до 1 січня 2013-го).

7. Залежно від того, чи розташований будинок на території сільських, селищних, міських рад, яким відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, необхідні такі документи. Якщо не здійснювалося ведення погосподарського обліку – технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна і документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси.

– Документ, який підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси, не потрібен у разі, коли державна реєстрація права власності проводиться на індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок, побудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі прав. У такому випадку заявник у поданій заяві обов’язково зазначає відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки, – пояснив Роман Чумак.

Якщо здійснювалося ведення погосподарського обліку, то потрібен документ, що засвідчує речове право на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт нерухомого майна (у тому числі рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність, або відомості про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність з погосподарської книги) та виписка з погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створено, то сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою.

За державну реєстрацію прав власності справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних громадян – 190 гривень.

Для державної реєстрації необхідно звертатися в Центр надання адміністративних послуг. Державна реєстрація права власності та інших речових прав (крім іпотеки) проводиться в термін, що не перевищує п’ять робочих днів з дня реєстрації в базі даних заяв відповідної заяви в Державному реєстрі прав.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    939
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович