20.06.2021 10:37
Просмотров: 972

РНБО України ухвалила Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України і прийняла рішення про введення персональних санкцій відносно деяких фізичних та юридичних осіб

РНБО України ухвалила Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України і прийняла рішення про введення персональних санкцій відносно деяких фізичних та юридичних осіб

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні у п’ятницю під головуванням Президента України Володимира Зеленського ухвалила Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України.

Про це повідомив Секретар РНБО України Олексій Данілов на брифінгу після завершення засідання.

За його словами, Стратегія визначає основні напрями та завдання державної військово-промислової політики і є основою для підготовки державних програм, що стосуються ОПК України.

У Стратегії, зокрема, закладені такі важливі напрями державної військово-промислової політики як удосконалення системи стандартизації, уніфікації та управління якістю продукції відповідно до стандартів НАТО.

Стратегією також передбачено утворення Агенції оборонних технологій для впровадження інноваційних проектів та розвитку критичних технологій відповідно до найкращих світових практик.

Друге питання – про військове-технічне співробітництво України з окремими державами, сказав Секретар РНБО, розглядалося в режимі «таємно».

О. Данілов також повідомив, що на засіданні розглядалося питання стосовно застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

По-перше, продовжено персональні санкції відносно деяких фізичних та юридичних осіб, які було запроваджено рішенням РНБО України від 21 червня 2018 року і уведено в дію Указом Президента України № 176.

«Враховуючи, що термін дії зазначених санкційних обмежень збігає 21 червня цього року, за пропозицією Кабінету Міністрів України, Національного банку України та Служби безпеки України ухвалено рішення продовжити обмежувальні заходи щодо цих фізичних та юридичних осіб», - сказав Секретар РНБО України.

По-друге, відповідно до подання Міністерства внутрішніх справ України Кабінет Міністрів України вніс на розгляд РНБО питання щодо застосування персональних санкцій до осіб, які перебувають в статусі «вор в законе», а також кримінальних авторитетів – лідерів організованих злочинних угрупувань.

«РНБО ухвалила рішення щодо застосування персональних санкцій відносно 12 осіб, які перебувають у статусі підвищеного злочинного впливу», - наголосив О. Данілов.

Крім того, сказав він, через значну кількість звернень щодо того, що три особи потрапили до цих санкційних списків «не дуже коректно», Апарат РНБО України за сприяння CБУ та інших компетентних органів проведе додаткову перевірку щодо них.

По-третє, рішенням РНБО застосовано санкції до 4 юридичних та 6 фізичних осіб, афілійованих із спецслужбами РФ.

«Ці юридичні і фізичні особи причетні до розробки компонентів вірусу NotPetya, які здійснювали його адміністрування та модернізацію і організовували кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України, - сказав О. Данілов. – Кіберзлочинці були виявлені фахівцями Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України».

Також було встановлено, що ці кіберзлочинці внесені до санкційних списків США і обвинувачуються правоохоронними органами США в рамках кримінального процесу за причетність до скоєння вказаної кібератаки щодо США, додав він.

Крім того, Секретар РНБО України повідомив, що уведено «повний пакет санкцій», зокрема, стосовно російського бізнесмена Павла Фукса, а також відносно українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

На засіданні було заслухано доповідь Голови Державної служби геології та надр України стосовно стану виконання рішення РНБО від 19 березня 2021 року «Щодо стану справ у сфері надрокористування» (уведеного в дію Указом Президента України від 25 березня 2021 № 122).

«Хочу зазначити, що маємо перші позитивні результати реалізації рішення Ради нацбезпеки і оборони, і не по лінії відомства Опімаха, а зі сторони представників великого бізнесу, яких ми поки не називаємо олігархами», - сказав Секретар РНБО, додавши, що «вперше за всі 30 років Незалежності сталася подія, яка, як ми сподіваємося, набуде прецедентного характеру» .

«Розуміючи всю важливість реалізації політичної лінії Президента Володимира Зеленського щодо наведення порядку в сфері користування надрами і проявляючи соціальну відповідальність, державі добровільно було повернуто дві ліцензії на видобуток природного газу і добування сирої нафти. Йдеться про компанії ТОВ «ГЕО АЛЬЯНС ТАРАНУШИНСЬКЕ» (Харківська область) і ТОВ. «ГЕО АЛЬЯНС ПІВДЕННО-ОРІЛЬСЬКЕ» (Дніпропетровська область)», - пояснив О. Данілов.

«Хоча засновники цих компаній знаходяться на всім нам добре відомих островах, держава вітає подібні ініціативи «українських кіпріотів», і закликає інших представників великого бізнесу наслідувати такий приклад і бути відповідальними нардрокористувачами», - додав він.

Також рішенням РНБО з метою захисту економічних інтересів держави було анульовано у недобросовісних надрокористувачів раніше видані ліцензії:

- 4 ліцензії на видобуток титану;

- 3 – на розробку і видобуток вуглеводнів;

- 2 ліцензія на розробку рудних родовищ.

«Як і обіцяв Президент Володимир Зеленський, влада починає наводити порядок у сфері користування надрами, видачі ліцензій», - підсумував Секретар РНБО.

Источник: rnbo.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович