13.07.2021 08:56
Просмотров: 750

Сергій Жадан став лауреатом премії США імені Дерека Волкотта

Сергій Жадан став лауреатом премії США імені Дерека Волкотта

Харківський письменник, поет, драматург і громадський діяч отримав престижну літературну премію за збірку поезії «A new orthography» («Новий правопис»).

«Проникливі й глибоко чарівні вірші "Нового правопису" Сергія Жадана – чергове дивовижне свідчення переможної сили ліричної уяви. Від такої поезії звикли очікувати їдку іронію або втечу до сюрреалістичної дійсності. Та я вражений щедрістю душі цього твору та мужністю автономного голосу, який наполегливо змальовує життя під час війни: його видиму примхливість і таємничу радість», – підкреслив поет Мейджор Джексон, який був серед фахового журі, що обирало переможців з двадцяти претендентів на здобуття премії.

«Дякую перекладачам і видавцям – Волкотт для мене справді важливий автор, його ім’я наснажує і дозволяє далі бачити сенс у складанні рядків та римуванні слів. Спасибі, це велика честь», – написав харківський літератор Сергій Жадан.

Довідка. Премія імені Дерека Волкотта – щорічна відзнака сучасних поетів і поеток неамериканського походження за нову ліричну збірку, опубліковану англійською мовою або англійським перекладом за останній календарний рік. Окрім винагороди, премія передбачає літературні читання у Бостонському театрі Boston Playwrights’ Theatre та резиденцію протягом одного тижня у будинку Дерека Волкотта на час проведення однойменного фестивалю. Засновником премії є видавництво Arrowsmith Press спільно з театром Boston Playwrights’ та Фестивалем Волкотта у Порт-оф-Спейн.

Дерек Олтон Волкотт (1930-2017) – видатний поет і драматург із Сент-Люсії. Від середини 1970-х років читав лекції у Колумбійському, Єльському та Гарвардському університетах. Пізніше здобув звання професора Бостонського університету, де викладав основи поетичної творчості та драматургії. За поетичну творчість Волкотт був нагороджений Королівською медаллю та премією імені Т.С. Еліота. У 1992 році Дерек Волкотт отримав Нобелівську премію з літератури.

Источник: kharkivoda.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

02.10.2022 09:12    845
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович