01.12.2019 09:03
Просмотров: 996

Що робити, якщо ви не можете прийти до суду особисто

Що робити, якщо ви не можете прийти до суду особисто

Справа вимагає вашої присутності у суді, а ви в цей час не маєте можливості там знаходитись? Вихід є – говорить наш юридичний консультант. Головне – потурбуватись про все завчасно.

Як розповіла головний спеціаліст Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Кушнір, Цивільний процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України передбачають участь сторін, інших учасників судового процесу в судових засіданнях у режимі відеоконференції. Він передбачає, що особа бере участь у судовому процесі за місцем свого знаходження, без необхідності долати велику відстань до суду, який розглядає справу. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції можливе за ініціативою суду, сторони у справі або іншого учасника судового процесу.

Дії зацікавленої сторони

«Для того щоб було організовано участь одного з учасників процесу в режимі відеоконференції, зацікавлена сторона або інший учасник процесу подає клопотання про участь у судовому засіданні в такому режимі, за результатами розгляду якого суд постановляє ухвалу, що оскарженню не підлягає. Заяву потрібно подати не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання та обов’язково зазначити суд, у якому необхідно забезпечити її проведення. Копія заяви в той самий термін надсилається іншим учасникам справи», – розповідає юрист.

Відповідно до ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. «Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву», – наголошує Анастасія Кушнір.

Дії суду

Юрист зазначила також, що суд може постановити ухвалу про участь учасника справи в судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. Копія ухвали про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з’явився, а також перевіряє повноваження представників.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. «Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання та отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов’язки», – каже Анастасія Кушнір.

Увага, все фіксується

Спеціаліст наголошує, що відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису, які надалі зберігаються в матеріалах справи.

Подання особою клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції не позбавляє її можливості з’явитися до зали судового засідання. Тоді така особа бере участь у судовому засіданні в загальному порядку.

Слід зазначити, що проведення засідання в режимі відеоконференції сприяє своєчасному розгляду справи в розумні строки, адже, приміром, розгляд справи про розірвання шлюбу, у разі неможливості однієї зі сторін з’явитися на засідання, не буде переноситися.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: суд

Читайте ещё:

21.04.2024 08:38    208
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович