17.06.2020 07:46
Просмотров: 1065

Що таке Програма розширених можливостей НАТО і які перспективи відкриваються перед Україною?

Що таке Програма розширених можливостей НАТО і які перспективи відкриваються перед Україною?

Днями Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. До привітань з цією подією долучилися керівники військових відомств, закордонних справ та інші високопоставлені чиновники країн-членів НАТО.

Того ж дня український уряд затвердив Програму діяльності Кабінету Міністрів України, в якій підтвердив незмінний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

Факт участі в Програмі свідчить про визнання країнами Альянсу значного прогресу нашої держави у реформуванні різних державних інституцій, зокрема й у секторі безпеки та оборони

Що потрібно знати про Програму розширених можливостей НАТО? Насамперед слід відзначити, що таке партнерство є частиною Ініціативи НАТО з питань взаємосумісності союзників, яка має на меті підтримувати та поглиблювати співпрацю, посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць Enhanced Opportunities Partner (EOP) з силами НАТО. Чим вище ця сумісність, тим простіша і ефективніша участь таких держав у місіях і операціях Альянсу.

Програму розширених можливостей НАТО запустило в 2014 році. До України статус члена Програми мали Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія і Швеція. Кожній з цих країн було визначено пріоритети оборони:

● Австралія: Кібербезпека, контртероризм, безпека судноплавства на морських маршрутах Південно-Східної Азії.

● Фінляндія: Безпека Балтійського моря.

● Грузія: Взаємовідносини з РФ, громадянські та військові реформи щодо членства в НАТО.

● Йорданія: Регіональна стабільність та контртероризм.

● Швеція: Безпека Балтійського моря.

Зі свого боку НАТО підтримує союзників і відкриває для них нові можливості, як от спільні навчання, можливість брати участь в місіях, або обіймати певні посади в штабах НАТО.

Що таке Програма розширених можливостей НАТО і які перспективи відкриваються перед Україною?

У контексті членства України в Програмі в НАТО зазначили, що цей статус не впливає на рішення щодо членства країни в Альянсі. Втім, слід відзначити, що сам факт участі в цій Програмі свідчить про визнання країнами Північноатлантичного альянсу значного прогресу нашої держави у реформуванні різних державних інституцій, зокрема й у секторі безпеки та оборони.

В Офісі віцепрем’єра з питань європейської і євроатлантичної інтеграції зазначили, що це особливий формат співпраці, який НАТО пропонує найближчим союзникам, що готові тісно співпрацювати з Альянсом для протидії світовим загрозам. Такий формат дозволяє кожній країні обрати сфери для взаємодії, які будуть максимально корисними для неї та НАТО.

Програма відкриває ширші можливості секторальної взаємосумісності з НАТО у сферах логістики, зв’язку, управління військами тощо.

Завдяки членству в Програмі Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО, отримає допуск до всіх навчань НАТО, доступ до передового досвіду та пріоритетної сертифікації сил і засобів. Також представники України зможуть обіймати посади в штаб-квартирі та командних структурах НАТО. Крім того, Україна матиме поглиблений і швидший обмін розвідданими з країнами-членами НАТО.

Участь в Програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря і спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму і організованій злочинності.

Зі свого боку для НАТО членство України у Програмі дозволить посилити вплив у Чорноморському регіоні. Крім того, обмін даними надасть можливість швидше реагувати на виклики, які ставить Російська Федерація.

«Це відмінна новина про те, що Україна отримала статус партнера з посиленими можливостями НАТО. Велика Британія вже має тісні стосунки з Україною, де наші солдати підготували понад 18 тисяч особового складу, але наразі ми сподіваємось на поглиблення співпраці у навчанні та операціях НАТО. Усі ми отримаємо користь від тіснішої співпраці та підвищення сумісності — НАТО пощастило мати такого партнера», — міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«Щирі вітання Україні за отримання заслуженого статусу Партнера з розширеними можливостями НАТО. Це принесе взаємну вигоду як для Альянсу, так і для українців. Незалежна, суверенна та стабільна Україна — ключ до євроатлантичної безпеки», — міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс.

«НАТО визнає Україну партнером із розширених можливостей. Вітаємо наших українських друзів, це ще один крок у євроатлантичній інтеграції. Ми також дуже вдячні Україні за її внесок у місії Альянсу», — міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич.

«Ми вітаємо рішення союзників по НАТО надати Україні статус партнера з розширених можливостей», — місія США при НАТО.

«Я вітаю сьогоднішнє присвоєння статусу партнера з розширених можливостей НАТО Україні — це зміцнює тісні відносини між НАТО і Україною. Велика Британія залишається твердо прихильною безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України», — глава британського МЗС Домінік Рааб.

«Канада щиро вітає сьогоднішнє (12 червня. — Ред.) рішення зробити Україну партнером Програми розширених можливостей НАТО. Україна — міцний та відданий партнер операцій НАТО», — місія Канади при Північноатлантичному альянсі.

Источник: armyinform.com.ua

Автор: Микола Федорків, кореспондент АрміяInform

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович