10.02.2019 08:02
Просмотров: 1585

Що варто знати про спільне майно подружжя

Що варто знати про спільне майно подружжя

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, спільність полягає в тому, що і чоловік, і жінка, що перебувають у шлюбі, мають рівні права стосовно володіння, користування та розпорядження їх майном. При цьому, за словами експерта, розпоряджатися цим майном можна тільки за взаємною згодою.

– При укладанні договору, стороною якого є один з подружжя, вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Наявність такої згоди може бути оскаржена дружиною або чоловіком лише щодо договорів, які виходять за межі дрібного побутового договору. Особливістю дрібного побутового договору є невисока вартість предмета договору, спрямованість на задоволення побутових потреб особи. За підсумками оскарження договору він може бути визнаний недійсним, – зауважив Роман Чумак.

А в деяких випадках згода подружжя має бути письмовою і, крім того, ще й засвідченою нотаріально.

– Договори стосовно цінного майна потребують звичайної письмової згоди іншого з подружжя. У разі укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, другим з подружжя має бути надано письмову згоду, яку засвідчено нотаріально. За умови невиконання вказаних положень договір за вимогою іншого з подружжя може бути визнаний недійсним у судовому порядку, – додав адвокат.

При цьому режим спільної сумісної власності на майно, набуте під час шлюбу, поширюється і після розірвання шлюбу. Вказане положення міститься у статті 68 Сімейного кодексу України. Розпоряджатися таким майном можна винятково за взаємною згодою подружжя.

Відповідно до висновку Великої Палати Верховного Суду України, відсутність нотаріально посвідченої згоди іншого зі співвласників (другого з подружжя) на укладення договору іпотеки позбавляє співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень на укладення договору про розпорядження спільним майном.

– Укладення такого договору свідчить про порушення його форми і, відповідно до ч. 4 ст. 369, ст. 215 ЦК України, надає іншому зі співвласників (другому з подружжя) право оскаржити договір з підстав його недійсності, – пояснив Роман Чумак. – При цьому закон не пов’язує наявність чи відсутність згоди всіх співвласників на укладення договору ні з добросовісністю того з подружжя, який уклав договір щодо спільного майна, ні третьої особи – контрагента за таким договором і не ставить питання оскарження договору в залежність від добросовісності сторін договору.

Такий порядок стосується визнання недійсними не тільки іпотечних договорів, а й інших договорів (наприклад, договір купівлі-продажу нерухомого об’єкта), при укладенні яких вимагається їх нотаріальне посвідчення і (або) державна реєстрація.

– Отже, якщо ви не надавали нотаріальної згоди на вчинення подібних правочинів, у вас є всі шанси визнати такий правочин недійсним у судовому порядку, – запевнив адвокат.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    937
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович