06.03.2019 09:04
Просмотров: 931

Щодо продовження санкцій ЄС стосовно українських екс-високопосадовців

Щодо продовження санкцій ЄС стосовно українських екс-високопосадовців

У вівторок, 05.03.2019, в Офіційному журналі ЄС опубліковано рішення Ради ЄС від 04.03.2019 щодо продовження на рік (до 6 березня 2020 року) обмежувальних заходів, застосованих до колишніх українських високопосадовців, причетних до привласнення та розтрати державних коштів.

Вказаному рішенню передувала тривала співпраця між Генеральною прокуратурою України та компетентними органами ЄС, у ході якої українською стороною надано вичерпну інформацію щодо стану кримінального переслідування екс-високопосадовців та додержання їх права на захист, прийнятих у відповідних кримінальних провадженнях процесуальних рішень, вжитих заходів, спрямованих на повернення незаконно здобутих активів тощо. Надані Генеральною прокуратурою України матеріали стали правовою основою для чергового продовження санкцій.

Обмежувальні заходи стосовно екс-Президента України В. Януковича та його оточення були запровадженні ЄС у 2014 році з метою оперативного тимчасового блокування активів до моменту накладення на них арешту у рамках українських кримінальних проваджень. З того часу щодо всіх відомих слідству активів відповідних осіб вжито заходів до накладення арешту.

Наразі досудове розслідування у більшості кримінальних проваджень стосовно підсанкційних осіб знаходиться на завершальній стадії, стосовно деяких – слідство завершене, матеріали проваджень відкриті для ознайомлення стороні захисту та потерпілим. Після направлення обвинувальних актів до суду Генеральна прокуратура України наполягатиме на засудженні вказаних осіб та конфіскації арештованих активів.

Санкції ЄС продовжують діяти стосовно 12 осіб. Цього року з санкційного списку виключено А. Клюєва, при цьому у липні 2018 року Суд ЄС скасував обмежувальні заходи, застосовані до нього у 2017 році. Попри зняття санкцій ЄС з цієї особи правоохоронні органи України продовжують розслідування у кримінальному провадженні стосовно А. Клюєва.

Варто відзначити, що, не дивлячись на систематичне оскарження екс-високопосадовцями до Суду ЄС запроваджених щодо них санкцій, відповідні судові рішення не є безумовною підставою для ЄС щодо скасування обмежувальних заходів. До прикладу, беручи до уваги відповідні рішення Суду ЄС стосовно скасування попередніх рішень Ради ЄС про накладення санкцій на Е. Ставицького та М. Азарова, компетентні органи ЄС визнали прогрес у розслідуванні ГПУ кримінальних проваджень стосовно них достатньою підставою для продовження санкцій.

За матеріалами Департаменту міжнародно-правового співробітництва

Источник: gp.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

26.07.2022 07:15    871
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович