13.04.2018 06:24
Просмотров: 1593

СНГ - всё...

СНГ - всё...

Президент Петро Порошенко має намір внести на розгляд Верховної Ради законопроект про негайне одностороннє припинення дії положень Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Росією, які не сумісні з національними інтересами України та реалізацією її права на самооборону.

«Last but not least – «no business as usual» з Росією (Останнє, але не менш важливе – «жодного бізнесу як зазвичай» з Росією – ред.) . Саме час для переосмислення юридичних засад наших відносин з Москвою», - наголосив Глава держави на відкритті 11-го Київського безпекового форуму.

Президент зауважив, що першим кроком на цьому шляху стало нещодавнє ухвалення Верховною Радою, яка підтримала президентську ініціативу, Закону про реінтеграцію Донбасу. Глава держави наголосив, що це надзвичайно важливе рішення, в якому на законодавчому рівні підтверджено факт вчинення Російською Федерацією збройної агресії проти України та суверенне право України на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Однак, незважаючи на всі зусилля, включно з міжнародним співтовариством, агресія Росії проти України триває і українська сторона платить найбільшу ціну – життя своїх героїв. Вбиті і поранені українські солдати, офіцери та цивільні.

«В цих умовах наступним кроком буде внесення мною до українського Парламенту проекту Закону про негайне одностороннє припинення дії окремих положень Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Росією у частині, в якій дія цього Договору не сумісна з національними інтересами держави та реалізацією нашого українського права на самооборону», - повідомив Президент. За його словами, така можливість надається міжнародним правом.

«Вже ніхто не сперечається з тим, що через відмову Кремля припинити агресію проти України окремі статті базового договору з Росією стали одіозними анахронізмами. Йдеться, зокрема, про статті щодо стратегічного партнерства між Україною та РФ або про положення про двосторонню співпрацю в сфері військово та військово-технічного співробітництва, або співпраця з РФ для забезпечення державної безпеки України», - наголосив Глава держави.

В той же час, Президент пояснив, чому не можна повністю скасовувати цей Договір і потрібно лише припинити дію окремих статей. «Бо є важливими для України положення, в яких сторони, я цитую: «поважають територіальну цілісність одна одної, сторони підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів». Хочу підкреслити, що відповідно до норм міжнародного права ці положення договору залишаються чинними, незалежно від майбутнього анулювання Радою його окремих положень», - наголосив Петро Порошенко.

Источник: president.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    937
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович