28.11.2019 08:53
Просмотров: 1108

Стало відомо про «особливий статус», який Медведчук пропонує Донбасу

Стало відомо про «особливий статус», який Медведчук пропонує Донбасу

Разом із Віктором Медведчуком (праворуч унизу) законопроєкт подали Юрій Бойко (л), Сергій Льовочкін (праворуч згори) та інші депутати з фракції «Опозиційної платформи – За життя»

Народний депутат України Віктор Медведчук (фракція «Опозиційна платформа – За життя») подав на розгляд Верховної Ради зміни до чинного закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Як повідомляє сайт Верховної Ради, документ 27 листопада направлений на розгляд парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин.

У доданій до законопроєкту порівняльній таблиці вказані відмінності від нині чинного закону. У преамбулі пропонованого Медведчуком документа прибрані положення про «тимчасовий порядок організації місцевого самоврядування… в окремих районах Донецької та Луганської областей». Медведчук пропонує затвердити положення, що «виключно згідно з цим Законом визначається особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Ще одне положення про тимчасовість («на період дії особливого порядку місцевого самоврядування») Медведчук пропонує прибрати зі статті 2 чинного закону.

У прикінцевих положеннях документа (стаття 10) Медведчук пропонує закріпити так звану «формулу Штайнмаєра».

Медведчук також пропонує виключити пункт 4 статті 10 закону, де містяться положення про «виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України» та «дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі».

Раніше в поданому 22 листопада документі йшлося лише про зміни до статті 1 закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», йдеться на сайті парламенту.

3 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що буде розроблений новий закон про так званий «особливий статус Донбасу», і він буде написаний «разом з усім українським суспільством».

18 листопада міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що варто мати напрацювання щодо законопроєкту до зустрічі лідерів у «нормандського форматі». Того ж дня голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що новий законопроєкт про «особливий статус Донбасу» буде розроблятися після зустрічі в «нормандського форматі».

Закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року терміном на три роки. Ним передбачено, що особливий порядок на окремих територіях буде введений «після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».

У жовтні 2017 року парламент продовжив дію закону на рік, а у жовтні 2018-го – ще на рік – до 31 грудня 2019 року включно.

Источник: radiosvoboda.org

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович