13.01.2021 06:42
Просмотров: 1621

Субсидії на Харківщині призначатимуть за новим порядком - коментар ХОДА

Субсидії на Харківщині призначатимуть за новим порядком - коментар ХОДА

З нового 2021 року почали діяти зміни в програмі надання житлових субсидій. Тепер порядок надання допомоги простіший, а коло отримувачів розширене, розповіли "СК" 12 січня у департаменті соцзахисту ХОДА.

У грудні 2020 року Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо спрощення порядку надання допомоги на оплату житлово-комунальних послуг.

Зокрема, можливість отримати житлову субсидію тепер мають домогосподарства, в яких є громадяни України, що офіційно живуть і працюють за кордоном або доглядають там за дитиною до трьох років. Як пояснила начальниця відділу пільг та житлових субсидій Департаменту соцзахисту Харківської облдержадміністрації Ольга Балєва, раніше житлові субсидії надавалися тільки у тому випадку, якщо між Україною та країною, в якій працює заробітчанин, була підписана відповідна угода про соціальне забезпечення (наприклад, це Польща).

- Тепер незалежно від того, чи укладений такий договір між Україною та іншою країною, чи ні, якщо особа працює офіційно та надає документи, що підтверджують набуття страхового стажу, субсидію можна буде призначити на загальних підставах. Тобто, якщо українець живе та працює, наприклад, в Італії, то його родичі або співмешканці, які живуть в Україні і з якими він зареєстрований в одному помешканні, можуть отримати субсидію, - розповіла Ольга Балєва.

Також право отримати житлову субсидію на загальних підставах отримали особи, які набули права власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування.

Так само на загальних підставах надається субсидія особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного соціального внеску (до того житлова субсидія їм могла призначатися лише за рішенням комісії).

- Якщо раніше ми обов'язково аналізували сплату ФОПами цього внеску, тепер ми цю інформацію не беремо до уваги і на загальних підставах можемо призначити житлову субсидію, - додала начальниця відділу.

По-іншому тепер рахуватиметься площа приміщення, на яке призначається субсидія. Якщо раніше ішлося тільки про опалювальну площу, то тепер враховується уся площа помешкання. Раніше гранична площа, на яку призначалася допомога, складала 120 квадратних метрів для квартири і 200 квадратних метрів для індивідуальних будинків. Тепер враховується загальна площа: 130 квадратних метрів для квартири і 230 квадратних метрів для будинків. Якщо загальна площа перевищує ці показники, житлова субсидія не призначається. Але є винятки: це прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу і т.д.

Крім того, на період карантину діє спрощена процедура оформлення субсидії для громадян, які втратили роботу і зареєструвалися в центрах зайнятості, а розрахунок розміру субсидії до кінця дії карантину здійснюється на збільшені на 50% соціальні норми споживання окремих послуг (газ для приготування їжі та підігріву води, електроенергія, водопостачання). Так само спрощена процедура оформлення субсидії для осіб, які отримують допомогу з часткового безробіття у зв’язку із запровадженням карантину.

- На період карантину багато громадян у зв'язку з припиненням діяльності підприємств отримали допомогу по частковому безробіттю. Тож житлову субсидію на опалювальний період ми розраховуємо з урахуванням отриманої допомоги, у таких випадках рахується фактичний розмір доходу, - зауважила Ольга Балєва.

Для того, щоб отримати субсидію, треба надати заяву і декларацію уповноваженим посадовим особам у територіальних громадах. Вони працюють при виконавчих органах сільських, селищних, міських рад або у центрах надання адміністративних послуг.

Крім того, зараз у виконавчих органах новостворених територіальних громад створюються окремі підрозділи, які прийматимуть заяви на призначення субсидій.

Також заяви можна подавати до структурних підрозділів з питань соцзахисту районних державних адміністрацій. Під час перехідного періоду передавання повноважень від старих РДА до адміністрацій нових укрупнених районів подавати заяви можна до РДА, які ліквідуються.

Призначити житлову субсидію та повідомити заявнику про результати розгляду документів мають протягом 10 днів або до 30 днів у виключних випадках - якщо це потребує складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади.

Довідка "СК"

На сьогодні житлову субсидію в Харківській області отримують 232 тисячі домогосподарств. Середній розмір допомоги - близько 1500 гривень. У 2020 році жителі Харківщини отримали житлові субсидії на загальну суму 2 мільярди 326 мільйонів гривень.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович