10.12.2018 11:20
Просмотров: 2616

В Україні найдешевші газ та електроенергія для населення серед 41 країни Європи

Таку статистику за минулий рік за тарифами на електроенергію та газ для населення в 28 країнах ЄС і 13 держав-сусідів оприлюднив Євростат і другий рік поспіль включив до цих статданих Україну. 

В Україні найдешевші газ та електроенергія для населення серед 41 країни Європи

Згідно з даними Євростату, ціна на енергію для середнього домогосподарства в нашій країні в кілька разів нижча, ніж тарифи як у провідних країнах Європи, так і в небагатих країнах континенту. Наприклад, у Молдові ціна на електроенергію більш ніж удвічі вища, ніж в Україні, а газ – дорожчий майже на 25%. Важливо відзначити, що в Європі газ розраховують не так, як у нас, – у теплових одиницях (гігаджоуль) замість об'ємних (кубометрів) (1 тис. куб. м газу дорівнює приблизно 37,6 гігаджоулів).

Як пояснив «Сегодня» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, вимірювання в теплових одиницях більш точні для споживача енергії, ніж обсягові.

Давно назріло, щоб Україна переходила на вимірювання газу тепловими одиницями. Але ми технічно ще не готові: наші лічильники налаштовані на те, щоб рахувати газ в обсягових величинах. До цього потрібно йти, тому що нам складно буде інтегруватися.

За його словами, така різниця в тарифах на газ і світло пояснюється тим, що в ЄС більший рівень податків, вищі тарифи на передачу електроенергії, на її розподіл, і в підсумку це позначається на тому, що отримує населення. При цьому Омельченко вважає, що тарифи в нашій країні сильно занижені.

«Якщо брати ціну на енергоносії (природний газ, вугілля, ядерне паливо), витрати на них в Європі не сильно відрізняються від України. Але відрізняються кінцеві тарифи. В ЄС діє система регулювання, яка стимулює вкладати інвестиції в модернізацію енергомереж. Капіталовкладення, які є в тарифі, в нас це поки не впроваджено. Об'єктивно говорити, що наші тарифи занижені, особливо це стосується населення. Зробити, щоб вони відображали реальність, – дуже складне завдання з дуже низьким платоспроможним попитом населення», – говорить експерт. Своєю чергою деякі тарифи на виробництво електроенергії в Україні навіть вищі, ніж в Європі.

«Якщо брати теплову генерацію, то там ситуація приблизно однакова. Якщо брати генерацію з поновлюваних джерел енергії – «зелений тариф», закріплений законодавчо, можна сказати, що в нас він один із найбільших в Європі. Якщо порівнювати тарифи для атомних електростанцій, то в нас істотно нижчий тариф, ніж в атомній енергетиці ЄС», – зазначає Омельченко.

Експерт вважає, що в майбутньому Україна перейде на ті моделі енергоринку, які діють в Європі.

«Через рік планується запустити новий ринок електроенергії. Це буде дуже важливий крок для того, щоб ми перейшли на ті моделі, які є в ЄС», – говорить Володимир Омельченко.

Источник: slovoidilo.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    931
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович