16.01.2019 08:30
Просмотров: 1749

В Україні вводиться нова соціальна послуга «муніципальна няня» (ВІДЕО)

В Україні вводиться нова соціальна послуга «муніципальна няня» (ВІДЕО)

ЇЇ мета — надати грошову компенсацію батькам за послуги няні для дитини до 3 років.

Порядок відшкодування зараз на обговоренні, оскільки Кабмін ще не затвердив, яким чином і на підставі яких документів ці гроші виплачуватимуться.

Ольга Куріленко, кореспондентка

Ніяких зобов’язань виходити з декретної відпустки через «Муніципальну няню» немає. На компенсацію за послугу можуть розраховувати як працюючі батьки, так і ті, що знаходяться у декреті. Мама матиме змогу надалі працювати, а няню наймати для допомоги, при цьому отримуючи грошову компенсацію від держави.

Мати трьох дітей Євгенія Бабошко зараз у декретній відпустці. Молодшій доньці — 8 місяців. Жінка каже, що самостійно справляється із дітьми та по господарству, тож допомога у вигляді няні була б не зайвою. Але суму, що пропонує держава, Євгенія вважає недостатньою для оплати няні.

Євгенія Бабошко, мати трьох дітей

1500 гривен мало что решат. Те, кто могут себе позволить няню, они ее и так себе позволят. А те, кто не могут, им 1500 гривен особо не помогут. В то время, как вопрос той же одноразовой выплаты, разбитой по месяцам и составляющей 860 гривен на ребенка, но за нее должна как-то существовать и мама, которая родила. Вот сюда бы я направила свое внимание на месте правительства.

Мати двох дітей Ірина Соляник нову послугу вважає потрібною.

Ірина Соляник, мати двох дітей

Самой как бы полностью оплатить няню немного накладно. И если б предоставляли гарантии, что этому человеку можно довериться и официально как-то это оформить, то, может, это и интересно.

У Харкові послуги няні коштують від 50 гривень за годину. Навіть якщо наймати доглядальницю за дитиною на неповний робочий день, вийде мінімум близько 4000 гривень на місяць. В агенціях з підбору домашнього персоналу ціни значно вище.

У нас подбор и проверка домашнего персонала на детекторе лжи. Поэтому всех, кто приходит к нам на собеседование, мы проверяем на полиграфе. Из-за этого стоимость наших услуг от 1000 до 3000 долларов. – До трех тысяч? – Условных единиц.

Згідно з проектом, компенсація не замінить інші виплати на дитину. Гроші будуть нараховуватися окремо за бажанням батьків: вони самі можуть знайти і вибрати няню. Але юристи зазначають, що обов’язкова умова для грошової компенсації від держави — офіційне працевлаштування доглядальниці.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Она либо является предпринимателем, либо работает в компании по предоставлению таких услуг. Предусмотрено, что таких нянь будут проверять на предмет того, официально ли они трудоустроены. Если они неофициально работают, то компенсация будет не положена. Это компенсация в размере одного прожиточного минимума на ребенка до достижения трех лет. Это порядка 1500 гривен на сегодняшний момент.

Для оформлення державної допомоги батькам необхідно звернутися до відділу соціального захисту за місцем проживання.

Источник: objectiv.tv

Автор: Ольга Куріленко

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 00:07    1059
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович