10.06.2019 06:42
Просмотров: 1062

Вам відмовлено: чи можуть невакциновані діти відвідувати дитсадок

Вам відмовлено: чи можуть невакциновані діти відвідувати дитсадок

Сьогодні серед батьків немає одностайності щодо підтримки вакцинації дітей. Одні вважають, що це є необхідним заходом для забезпечення охорони життя та здоров’я дитини, інші – не підтримують цього, аргументуючи це недовірою до вітчизняної медицини. Однак більшість батьків не беруть до уваги той факт, що непроведення щеплення дитини може впливати на права дитини у сфері освіти.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, тільки з початку року (з 28 грудня 2018-го до 23 травня 2019-го) на кір захворіли 50 749 осіб – 3 905 дорослих і 26 844 дитини, а від ускладнень кору померли 17 осіб.

Як відомо, профілактичні щеплення дітей, які не досягли п’ятнадцятирічного віку чи визнані недієздатними, проводяться за згодою їх батьків. Батьки мають право відмовитися від проведення таких щеплень дитини, що прямо передбачено законодавством.

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» установлює, що профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

– Цей же закон передбачає, що прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування в цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями, – розповів «СК» адвокат Роман Чумак.

Тобто, якщо дитина не отримала профілактичні щеплення у відповідності до календаря щеплень, їй заборонено відвідувати дитячий заклад. У разі, якщо профілактичні щеплення все ж були проведені, однак з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, дитина за рішенням консиліуму відповідних лікарів може бути прийнятою до дитячого закладу та відвідувати його, але за умови благополучної епідемічної ситуації,. При відмові від проведення щеплення питання відвідування дошкільного навчального закладу дитиною вирішується лікарсько-консультативною комісією.

– З вищенаведеного вбачається, що прийом і відвідування дитячих закладів (у тому числі й дитсадків) можливе за умови наявності довідки із закладу охорони здоров’я про відсутність медичних протипоказань. Якщо ж дитині не проводилися щеплення або проводилися з порушенням строків, питання про можливість відвідування дитячих закладів вирішується лікарсько-консультативною комісією, яка надає висновок, у якому має бути зазначено, що дитина здорова й може відвідувати навчальний заклад. Тому, як бачимо, умовою прийняття і відвідування дитиною дитячих садків є проведення обов’язкових профілактичних щеплень. Іншими словами, профілактичні щеплення є певним правилом для реалізації права дитини на дошкільну освіту та забезпечення здоров’я всіх дітей, – додав Роман Чумак.

За словами адвоката, подібні суперечки батьки часто йдуть вирішувати до суду. Так, приміром у постанові 17 квітня 2019 року (справа № 682/1692/17) Верховний Суд став на бік дошкільного навчального закладу, що відмовився приймати дитину до закладу без висновку лікарсько-консультативної комісії про можливість відвідування закладу (за відсутності в дитини щеплень).

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович