14.11.2020 08:20
Просмотров: 727

Відповідальність за недостовірне декларування потрібно відновити до кінця 2020 року — заяви НАБУ та НАЗК

Відповідальність за недостовірне декларування потрібно відновити до кінця 2020 року — заяви НАБУ та НАЗК

Національне бюро наголошує на необхідності якнайшвидшого законодавчого відновлення відповідальності за внесення недостовірних даних до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Необхідні для цього законодавчі зміни мають бути ухвалені та набути чинності до кінця цього року. Інакше декларанти, а це особи, чия діяльність фінансується коштом платників податків, можуть уникнути відповідальності за недостовірні дані, внесені ними в декларації за 2020 рік.

Зважаючи на це, Національне бюро закликає Верховну Раду України якомога скоріше прийняти зміни до Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України. НАБУ зі свого боку готове долучитися до обговорення відповідного законопроєкту та надати свої рекомендації.

Довідково

Станом на 27 жовтня 2020 року, день, коли Конституційний Суд України скасував відповідальність за недекларування, у роботі НАБУ перебувало 110 кримінальних проваджень щодо близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій. Сімом особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру. 34 справи скеровано до суду. Стосовно 13 осіб є рішення суду (6 вироків, стосовно 7 осіб справи закриті за нереабілітуючими підставами).

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) наголошує — важливо відновити кримінальну відповідальність за недостовірні відомості в деклараціях посадовців уже в цьому році. Лише так буде можливо притягнути до відповідальності за брехню в деклараціях за 2020 рік недоброчесних посадовців.

Зазначаємо, що згідно з Кримінальним кодексом України, будь-які зміни до нього мають бути внесені окремим законом. Тому для повернення кримінальної відповідальності за приховання майна від декларування має бути розроблений окремий законопроєкт, швидке ухвалення якого можливе лише за умови голосування за основу і в цілому.

Нагадаємо, що щорічний період декларування триває з 1 січня до 31 березня. Аби покарати особу за приховання майна від декларування, відповідна стаття Кримінального кодексу має діяти на момент подання декларації.

Якщо законопроєкт буде ухвалено, наприклад, в лютому 2021, то усі, хто встигне подати декларації раніше, уникнуть відповідальності.

Довідково

Через рішення Конституційного Суду притягнути до відповідальності осіб, які вказали недостовірні відомості в деклараціях за попередні роки вже неможливо. З травня 2020 року НАЗК встановило декларування недостовірної інформації в 97 деклараціях. Загалом із 2015 року було зареєстровано 4 712 кримінальних проваджень про брехню в деклараціях, з яких 1 239 було надіслано до суду з обвинувальним актом. Усі справи, у яких суд ще не прийняв рішення, будуть закриті.

Источники: nabu.gov.ua, nazk.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович