15.07.2019 09:12
Просмотров: 980

"Він наша сила": у Києві відзначали день народження Олега Сенцова

Він наша сила: у Києві відзначали день народження Олега Сенцова

Бранцю Кремля виповнилося 43

Шостий рік поспіль свій день народження у російській колонії відзначив український режисер Олег Сенцов. Бранцю Кремля напередодні виповнилося 43. Підтримати режисера у столиці зібралися рідні, друзі та просто небайдужі. Долучилися і кореспондент "5 каналу" Євгенія Китаїва.

"Не буду ні про що вас просити. Тут всім все зрозуміло. Суд окупантів не може бути справедливим за визначенням. Нічого особистого, ваша честь", – це останнє слово Олега Сенцова перед оголошенням йому вироку у Ростовському суді.

Сенцову оголошують вирок – 20 років суворого режиму.

Сенцов був активним учасником Революції Гідності. Відстоював Україну і під час окупації Криму. Однак, за кращими традиціями Кремля, у травні 2014-го Олега затримали російські силовики. Йому висунули надумане звинувачення у тероризмі. Далі рік судової тяганини, де будь-які аргументи заздалегідь були безрезультатними.

"Чого можуть коштувати твої переконання, якщо ти не готовий за них постраждати або померти. Найстрашніший гріх на землі – це боягузтво", – сказав тоді режисер у суді.

Він наша сила: у Києві відзначали день народження Олега Сенцова

Олега етапували у далеку російську Арктику: у колонію суворого режиму Білий Ведмідь міста Лабитнангі. Це понад 5 тисяч кілометрів від рідного дому. Він відмовляється від зустрічі з рідними, каже, так легше психологічно триматися. Їхнє єдине спілкування це листи та поодинокі дзвінки.

Без рідних і без святкувань у катівнях російської колонії Олег Сенцов відзначив свій день народження. Ув'язненому режисеру виповнилося 43. Аби привітати і підтримати його, у столиці зібрались рідні, друзі та просто небайдужі.

Він наша сила: у Києві відзначали день народження Олега Сенцова

Художник Борис Єгіазарян каже: "Я зараз дуже, дуже радий, що він живий, здоровий, працює. Він дуже сильний. Він наша сила, там в глибині Росії. Отака сила в тилу ворога".

"Ми не втрачаємо надію і не втратимо її - звільнити в мирний спосіб всіх, вже більше сотні українських дисидентів, які сидять в російських тюрмах", – говорить музикант Андрій Хливнюк.

На відзначені дня народження українського бранця зачитують уривки з його книг та листи, які він писав у неволі.

Наталія Каплан, сестра режисера, розповідає: "В основному він пише питання. В основному його цікавлять діти, як там діти і це найголовніше для Олега".

Всім охочим організатори пропонують написати листа Олегу. Для цього підготували спеціальні листівки. На вечорі присутня і Євгенія Ейдер – мачуха наймолодшого полоненого українського моряка Андрія Ейдера. Вона не зі слів знає, як важко чекати бодай якусь звістку від сина з російських катівень. Каже, найважливіше – це не забувати про українських бранців і всіма можливими способами виказувати їм свою підтримку.

"Вони сильні, мужні. Вони тримаються. Вони просто розуміють, що це фарс, що це абсурд, те що відбувається зараз. Вони просто чекають", – каже жінка.

Олег Сенцов на повернення додому чекає уже шість років. Але навіть за ґратами він не припиняє працювати. Пише чергову збірку оповідань та сценарії.

Источник: 5.ua

Автор: Євгенія Китаїва, Ігор Костюк, "5 канал"

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: киев, сенцов

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович