24.01.2019 09:57
Просмотров: 1262

Внесено зміни у кримінальний кодекс України та низку законів

Внесено зміни у кримінальний кодекс України та низку законів

Новий 2019 рік вже ознаменувався низкою законодавчих змін, які набрали чинності у січні поточного року. Із цими нововведеннями розширюється і коло осіб, які потрапляють у поле зору працівників органів пробації як суб'єкти пробації.

Денис Чернишов, заступник Міністра юстиції зазначив, що зокрема, "правове поле України збагатилося новим терміном «Булінг», під яким законодавець розуміє діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого". Зміни внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення та в Закон України «Про освіту».

Не менш важливим є і Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Таким чином Україна імплементувала положення Стамбульської конвенції у національне законодавство.

Закон посилює відповідальність за ряд злочинів проти особи, у тому числі зґвалтування та сексуальне насильство, вводить відповідальність за примушування вступу до шлюбу, домашнє насильство, невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників.

«Це є новим інститутом для кримінального права України. Від так у Кримінальному кодексі України з’явився новий розділ XIII-1. «ОБМЕЖУВАЛЬНІ ЗАХОДИ», де відповідно до ст. 91-1 пункт 1 підпункт 5 КК України передбачається, що суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, в тому числі направити її для проходження програми для кривдників або пробаційної програми» - зауважив заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

У пункті 4 цієї ж статті визначено, що "контроль за поведінкою засуджених, до яких застосовано обмежувальні заходи, здійснює орган пробації за місцем проживання засудженого, а в разі вчинення злочину військовослужбовцем - командир військової частини".

Повний текст Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» читайте тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2227-19#n96

Источник: minjust.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    933
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович