21.01.2019 13:44
Просмотров: 829

У Дергачах з’явиться 58 нових садів: Держгеокадастр видав ветеранам землю під садівництво

Перші у 2019 році 58 учасників АТО (ООС) отримали від Головного управління Держгеокадастру у Харківській області документи на землю. 18 січня, напередодні четвертої річниці останніх боїв за Донецький аеропорт, їм видали накази про передачу у власність земельних ділянок у Дергачах. Ця земля призначена для садівництва. Ще у той же день 228 ветеранів взяли участь у традиційному жеребкуванні ділянок більшого розміру для ведення особистого селянського господарства. Ці поля розташовані на території Барвінківського та Балаклійського районів. На початку заходу вшанували пам’ять “кіборгів”, які загинули в Донецькому аеропорту та всіх полеглих на війні на Донбасі. А першою, хто отримав документи, стала мати загиблого Костянтина Животченко.

У Дергачах з’явиться 58 нових садів: Держгеокадастр видав ветеранам землю під садівництво

Син Лідії Животченко Костянтин загинув в бою біля селища Опитне. Вона й досі не може повернутись до нормального життя після втрати, але вдячна всім, хто їй допомагає — молодшому сину, громаді, волонтерам й працівникам кадастру. “Я майже весь час дотепер була на реабілітації, бо здоров’я після загибелі Кості похитнулося, — каже мати бійця. — Що будемо робити з садибою, ще не знаю, бо живу тільки теперішнім днем. Але в мене залишився ще один син, він теж важко пережив втрату брата — я йому допомагаю, він мені. Будемо разом думати. Треба жити далі”.

Про важливість допомоги рідним загиблих воїнів наголошує й в. о. начальник Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Василь Саранча. За його словами, це спільний обов'язок громади, працівників державних установ й місцевих рад, ветеранів АТО, що повернулися додому живими. “Ми співпрацюємо з громадськими організаціями: Спілкою ветеранів АТО, “Родинним колом”. Контактуємо з військоматами. Тобто в нас є вся потрібна інформація про ветеранів, що мають отримати землю. Звісно, буває таке, що у рідних загиблого немає ні часу, ні сил цим займатися. А буває таке, що вони навіть не знають, що їм надано право на отримання ділянки. Ми знаходимо їх, не чекаємо, коли самі прийдуть. Більше того, прислухаємося до того, яка саме земля їм потрібна”.

У Дергачах з’явиться 58 нових садів: Держгеокадастр видав ветеранам землю під садівництво

Перший заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Марк Беккер, який теж взяв участь у заході, нагадав про річницю останніх днів оборони Донецького аеропорту й українських захисників, як загинули на Донбасі: “Видача землі землі рідним й ветеранам — це не єдине, чим ми можемо допомогти. Від свого імені та від імені голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної закликаю вас звертатися по допомогу, ми завжди приділяємо потребам ветеранів особливу увагу”.

Серед отримавших документи на землю були й родини. Так, свої садиби в Дергачах облаштують Роберт та Олена Ованесяни. Роберт Ованесян — кадровий військовий, в зоні АТО перебуває майже постійно, а його дружина приєдналася до армії у 2015 році. Також садівниками стануть Костянтин та Віктор Горшанські — батько та син. Костянтин теж професійний військовий, а Віктор відправився в зону АТО, не попереджаючи батьків.

“Він, негідник такий, сам пішов. Я вже згодом дізнався, — каже батько. — Але за всі ці роки ми з ним жодного разу на Донбасі не бачилися, тільки у відпустці. Тому які саме дерева висаджувати на ділянках, достеменно не обговорювали. Але сад розіб’ємо обов’язково”. За словами ветерана, йому залишилось два роки до пенсії й такі державні програми для ветеранів — добра поміч для солдат, що повертаються додому.

Загалом, з 2014 року Головне управління Держгеокадастру у Харківській області надало 11886 дозволів на розробку документації із землеустрою, на загальну площу 16924,3382 га. З них членам сімей загиблих учасників АТО (ООС) — 165 дозволів загальною площею 232,5666 га.

У Дергачах з’явиться 58 нових садів: Держгеокадастр видав ветеранам землю під садівництво

“Такі показники — результат роботи, яку налагоджено в управлінні попереднім керівником Євгеном Оберемком, — вважає в. о. начальника управління Василь Саранча. — Весь процес від подачі заяви до видачі документів займає в залежності від масштабу і складності соціального проекту від трьох до шести місяців— це насправді дуже швидко”. За словами Василя Саранчі, такий темп роботи дозволяє займати Харківській області лідируючу позицію серед регіонів Україні з забезпечення ветеранів земельними ділянками.

Загальна статистика

На даний час безпосередньо Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області надано 11886 дозволів на розробку документації із землеустрою на загальну площу 16924,3382 га.

Прийнято Головним управлінням 8584 наказів про затвердження документації із землеустрою та передачу у власність 8584 земельних ділянок загальною площею 11229,0364 га, з них:

    2868 земельних ділянок для ведення садівництва площею 331,0158 га;
    5716 земельна ділянка  для ведення ОСГ площею 10898,0206 га.                  

Зокрема, Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області надано членам сімей загиблих учасників АТО (ООС) 165 дозволів на розробку документації із землеустрою на загальну площу 232,5666 га.

Розроблено документацію із землеустрою та отримано членами сімей загиблих учасників АТО (ООС) у власність 88 земельних ділянок загальною площею 123,6149 га, з них:

    65 ділянок загальною площею 120,9741 га для ОСГ;
    23 ділянки для ведення садівництва загальною площею 2,6408 га.

Харківщина є одним із лідерів серед регіонів України по передачі у власність земельних ділянок учасникам АТО (ООС). Загалом передано у власність учасникам АТО (ООС) 8388 земельних ділянок загальною площею 10905,74 га.

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович