01.03.2019 09:21
Просмотров: 951

У Раді розповіли, хто і як має здавати тести з української мови за новим законопроектом

У Раді розповіли, хто і як має здавати тести з української мови за новим законопроектом

Народний депутат від "Народного фронту" Микола Княжицький розповів, що відповідно до нового закону про мову, тести на володіння певним рівнем української повинні будуть здати всі високопосадовці.

Про це він заявив в кулуарах Верховної Ради, трансляцію вів "Прямий".

"По-перше, щодо іспитів. Ми ввели абсолютно європейську норму, яка поділяє людей на різні рівні необхідності знання мови. Тобто А,В і С, як складають тести з англійської та німецької мов. Це не диктант, не перевірка на знання української мови. Це просто ви маєте довести, що ви володієте мовою в необхідності до того, яку професію ви займаєте. Якщо ви спілкуєтеся з людьми в кафе, то ви повинні відповісти "так, цей борш коштує сорок гривень". Якщо ви є високопосадовцем чи міністром, ви повинні володіти мовою, щоб відповідати на звернення громадян", - сказав Княжицький.

Він додав, що ті люди, які є високопосадовцями, будуть складати такі тести. А звичайні громадяни, за його словами, цих тестів складати не будуть, якщо вони вивчали українську мову в школі і мають відповідну позначку в атестаті, що вони знають українську мову.

"Якщо вони не вивчали українську мову в школі, наприклад вони іноземці, вони приймають громадянство - вони теж повинні скласти іспити. Якщо вони вже мають громадянство, то ці іспити потрібні лише для певних професій, якщо ви не вивчали українську мову, бо її просто треба знати", - сказав Княжицький.

Він наголосив, що питання вивчання мови є добровільним, а обов’язковим є знання мови.

"Тому ми все зробили для того, аби побудувати спеціальні навчальні центри. Ми будемо це ініціювати в різних регіонах України, щоб держава підтримала тих людей, які хочуть вивчати мову. Таких людей дуже багато… Ніхто не вимагатиме від них вже завтра обов’язково навіть на тих посадах, де вони є говорити українською мовою. Ми дали певний термін. За цей час вони можуть підтягнути мову, вивчити її, добровільно і працювати. Або не вчити і не працювати. Це демократична країна", - завершив Княжицький.

Нагадаємо, 28 лютого Верховна Рада планує розглянути законопроект про медіацію та про функціонування української мови як державної.

Народний депутат від фракції "БПП" Сергій Березенко заявив, що Верховна Рада Україна має ухвалити закон про державну мову, який задовільнить усе українське суспільство.

Источник: prm.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: рада

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович