24.07.2021 06:10
Просмотров: 690

Україна наполягатиме на необхідності санкцій проти оператора Північного потоку-2

Україна наполягатиме на необхідності санкцій проти оператора Північного потоку-2

Україна наполягатиме на необхідності введення санкцій проти оператора проекту «Північний потік-2», заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ході прес-підходу у Вашингтоні в четвер.

«Ми уважно прочитали спільну заяву американської адміністрації та німецького уряду. Ми бачимо, що ті проблеми та виклики, які стоять перед Україною щодо, насамперед, безпеки, залишаються, принаймні поки, без відповіді. Тому, ми продовжуємо пояснювати, що доки Росія, Путін використовує газ, як геополітичну зброю – до того часу американські санкції без жодних винятків мають бути застосовані, зокрема, по відношенню до Nord Stream AG та інших ключових учасників цього проекту», – зазначив він.

Юрій Вітренко додав, що питання загроз, які створює запуск Північного потоку-2, буде обговорюватися в ході візиту президента Володимира Зеленського до США в кінці серпня.

«Візит президента України пана Зеленського до США 30 серпня, це запропонована американською стороною дата – ми сподіваємося і розраховуємо на те, що ця зустріч буде дуже плідною. В українського президента буде прекрасна можливість пояснити його американському колезі, які загрози несе Північний потік-2», – сказав голова правління Нафтогазу.

Він додав, що наразі існує достатньо інструментів, щоб зупинити Північний потік-2.

«Для того, щоб цей газопровід запрацював, має бути оператор – він має бути сертифікований за європейськими правилами. Потім європейські компанії бронюють потужності у цього оператора і можуть отримувати газ через газопровід. Так ось, якщо оператор газопроводу буде під санкціями – а я ще раз наголошую, 100% Nord Stream AG належить Газпрому, тому цілком нормально накладати санкції на такого оператора, який фактично є геополітичною зброєю в руках Росії – якщо будуть накладені санкції на цього оператора, європейські компанії не бронюватимуть потужності цього газопроводу і не отримуватимуть газ через нього», - зазначив Юрій Вітренко.

Голова правління Нафтогазу підкреслив, що останні переговори свідчать про значну підтримку позиції України серед американських сенаторів та конгресменів.

«Вони поділяють нашу занепокоєність щодо того, що цей проект є реальною загрозою для безпеки України. Вони поділяють нашу занепокоєність щодо того, що цей проект несе корупцію в Європу, він розділяє Європу. І це, в свою чергу, також становить загрозу для всього світового порядку. Вони готові підтримувати нас, Україну, на нашому шляху боротьби проти цього проекту. Саме тому ми вважаємо цей візит дуже вдалим», – підсумував Юрій Вітренко.

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

Источник: naftogaz.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    269
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович