25.11.2020 08:23
Просмотров: 743

Укроборонпром змінює систему корпоративного управління ДП “Антонов” за підсумками форензік-аудиту підприємства

Укроборонпром змінює систему корпоративного управління ДП “Антонов” за підсумками форензік-аудиту підприємства

ДК “Укроборонпром”, який здійснює управління державними оборонними підприємствами, змінює систему корпоративного управління ДП “Антонов”, що входить до складу Концерну. Зокрема, на авіа-гіганті створюється Наглядова Рада як вищий керівний орган з функцією незалежного контролю.

Рішення про утворення Наглядової Ради ухвалило керівництво ДК “Укроборонпром” за результатами форензік-аудиту ДП “Антонов”, який протягом вересня-жовтня проводила міжнародна компанія Ernst&Young за підтримки уряду Франції.

Форензік-аудит – це різновид поглибленої фінансової перевірки або розслідування, яке проводять з метою виявлення прихованих зловживань: шахрайства, корупції, конфлікту інтересів, розкрадання, порушення законодавства, внутрішніх політик і процедур тощо.

Проведення форензік-аудиту на ДП “Антонов” стало послідовним кроком ДК “Укроборонпром” з очищення та стабілізації роботи підприємства після зміни його керівництва у червні цього року.

Нагадаємо, навесні ДК “Укроборонпром” за дорученням Прем’єр-міністра України та за матеріалами Служби безпеки України провів на ДП “Антонов” перевірку, яка супроводжувалася внутрішнім саботажем керівництва. Перевірка виявила численні факти, що можуть свідчити про неефективне управління державним підприємством; нецільове використання об’єктів державної власності; зловживання та порушення з боку керівництва, що могли призвести до значних збитків державі та нанести істотну шкоду репутації найбільшого авіаційного підприємства України.

За результатами перевірки ДК “Укроборонпром” змінив президента ДП “Антонов”, а матеріали, що містять ознаки кримінальних правопорушень, передав у правоохоронні органи. Також у ДК “Укроборонпром” ухвалили рішення про більш глибоке вивчення процесів, що відбуваються на ДП “Антонов” та його дочірніх компаніях. Для цього і був проведений форензік-аудит. Для його проведення посольство Франції провело внутрішній тендер та самостійно визначило переможця. Ним стала компанія Ernst&Young.

Експерти компанії Ernst&Young за підсумками форензік-аудиту рекомендували Укроборонпрому запровадити на ДП “Антонов” нову модель корпоративного управління, в рамках якої створити Наглядову Раду, та розгорнути нову систему управління ризиками. Також були враховані керівні принципи Організації економічного співробітництва та розвитку щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності, зокрема Розділ 7 “Обов’язки Наглядових Рад підприємств державної форми власності”.

Наглядова Рада ДП “Антонов” слідкуватиме за тим, аби менеджмент підприємства у прийнятті рішень діяв в інтересах компанії та дотримувався внутрішніх політик.

Завдання Наглядової Ради полягатиме у контролі за запровадженням нової системи управління ризиками; розгортанні функції комплаєнсу та здійсненні антикорупційних заходів на всіх рівнях держпідприємства; створенні незалежного підрозділу внутрішнього аудиту, який зараз підпорядковується президенту ДП “Антонов”, що суперечить кращим міжнародним практикам корпоративного управління.

Також Наглядова Рада має сприяти появі системи моніторингу прийняття стратегічних рішень та значних правочинів, зокрема, ключових зовнішньоекономічних контрактів ДП “Антонов” та програм міжнародного співробітництва.

Результати форензік-аудиту будуть надані для подальшого розслідування правоохоронним органам – СБУ та НАБУ.

Источник: ukroboronprom.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: впк, Украина

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович