04.09.2020 08:47
Просмотров: 845

Урядом удосконалено порядок зарахування дітей на цілодобове перебування до закладів

Урядом удосконалено порядок зарахування дітей на цілодобове перебування до закладів

Урядом прийнято рішення, що діти, до яких не проведено процедури за новими правилами зарахування в інтернатні заклади, можуть тимчасово влаштовуватись до них за наказом керівників цих закладів на перший семестр навчального року 2020/2021 з обов’язковим продовженням підготовки рішень органів опіки та піклування за новими правилами. Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 2 вересня 2020 року.

Як зазначила Міністр соціальної політики Марина Лазебна, однією з головних проблем на сьогодні є проблема недостатнього розвитку інклюзивної освіти, що переважно поширюється тільки на дітей з порушеннями розвитку, пов’язаними з відносно легкими нозологіями, що змушує батьків дітей з більш складними порушеннями влаштовувати їх до відповідних інституцій для забезпечення навчання відповідно до особливостей розвитку. Міністр наголосила, що можливість тимчасового влаштування дітей в інтернати (пансіони), по відношенню до яких не встигли ретельно вивчити ситуацію щодо задоволення їхніх потреб поза межами відповідного закладу, дасть можливість комплексно підійти до вивчення причин перебування дітей в інтернатах.

Для цього Мінсоцполітики разом з Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в першому семестрі будуть здійснені моніторингові візити до інтернатів (пансіонів) спеціальних закладів освіти та до дитячих будинків-інтернатів ІІІ-ІV профілю. Проект акту сприятиме забезпеченню виваженого та поступового впровадження порядку зарахування дітей на цілодобове перебування до відповідних закладів, що сприятиме реалізації права дітей на освіту, повноважень органів місцевого самоврядування щодо розвитку послуг для сімей із дітьми в територіальних громадах. З огляду на те, що розвиток спеціалізованих послуг для таких дітей та інклюзивного навчання в закладах освіти за місцем проживання сімей забезпечений на недостатньому рівні. Також проектом постанови пропонується забезпечити можливість влаштування окремих категорій дітей без розгляду питання про доцільність їхнього влаштування на засіданні комісії з питань захисту прав дітей.

Відповідно до пункту 15 Положення про спеціальну школу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 №221, в таких закладах перебувають діти з різними рівнями захворювання: від легких, помірних порушень (зниження зору та слуху) до глухих, сліпих дітей та дітей з тяжкими порушеннями інтелектуального розвитку. Саме тому постанова буде стосуватися глухих, сліпих дітей та дітей з тяжкими порушеннями інтелектуального розвитку, яких буде влаштовано до інтернатів (пансіонів) спеціальних закладів освіти, та дітей з інвалідністю до дитячих будинків-інтернатів ІІІ-ІV профілю. Крім того, оцінювання потреб таких сімей у соціальних послугах буде здійснюватись не на запит батьків до влаштування дитини в інтернат, а за рішенням органу опіки та піклування.

Источник: msp.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович