08.01.2020 06:33
Просмотров: 1997

Урядове рішення: як зміняться платіжки за опалення на Харківщині

Урядове рішення: як зміняться платіжки за опалення на Харківщині

Подарунком під ялинку для українців стало рішення Кабінету міністрів провести перерахунок плати за централізоване теплопостачання. Тобто вже у січні споживачі отримають платіжки, в яких будуть указані зменшені цифри на тепло та гарячу воду, що надавалися населенню у грудні. «СК» розбирався, на скільки зменшаться ці суми в квитанціях на Харківщині.

24 грудня Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє зменшити суму в платіжці за теплопостачання. Такий крок у Кабміні пояснюють тим, що природний газ подешевшав під час опалювального сезону 2019/2020.

«Теплопостачальники вже почали переглядати тарифи, використовуючи інструмент, який надав Уряд місцевій владі, – повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. – Закликаю всіх представників влади на місцях активно долучатися до цього процесу!»

Нагадаємо, зниження оплати за опалення – це одне із завдань, яке перед Урядом ставив Президент України Володимир Зеленський.

За словами міністерки розвитку громад і територій України Олени Бабак, перерахунок раніше не був можливий, оскільки в підприємств були фіксовані тарифи, але зараз це змінилося. Тариф на газ, який діє для підприємств теплокомуненерго, становить 8300 гривень, але фактично підприємство купує його за 6200– 6100 гривень. Тож виставляючи рахунок споживачам, підприємство може провести перерахунок на газову складову тарифу.

Перші такі перерахунки за спожите у грудні тепло буде здійснено в січні 2020 року. За прогнозами Уряду, сума за опалення у платіжках може зменшитися в середньому на 300–400 гривень. Зниження плати за тепло для квартири площею 65,3 кв. м має становити близько 800–1000 гривень.

За словами Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, після перерахунків оплата за централізоване теплопостачання може зменшитися на 30 %. Також він зазначив, що українці, у домівках яких індивідуальне опалення, вже відчули зміни.

– Приблизно 65 % населення, які користуються індивідуальним опаленням, уже цю вигоду отримали, – заявив у студії «Сьогодні» очільник українського Уряду.

Олексій Гончарук повідомив, що близько 35 % населення споживають комунальні послуги, у платіжках за які вартість газу складає понад 75 %. І ця частина споживачів відчує зміни вже в січні.

Наприклад, на Харківщині тарифи зменшаться в середньому на 20 %. Про це заявив голова ОДА Олексій Кучер після спілкування з мерами міст обласного значення. Він також запевнив, що сприятиме вирішенню проблемних питань, які можуть виникнути в тепло­постачальних підприємств з НАК «Нафтогаз» у зв’язку зі зменшенням тарифів для населення.

За словами голови Харківської міськради Геннадія Кернеса, у Першій столиці нарахування зміняться таким чином: для однокімнатної квартири в середньому ціна за місяць на тепло зменшиться на 300 гривень, на гарячу воду – на 115 гривень; для двокімнатної – 428 та 172 гривні відповідно; для трикімнатної – на 592 та 230 гривень відповідно.

– Усі ці тарифи будуть застосовані до грудневих платіжок, які жителі міста отримають у січні. Також при нарахуванні оплати за теплопостачання грудня буде враховано – у бік зменшення – температуру зовнішнього повітря і якість послуг, що надаються, – пообіцяв мер Харкова.

Уже відомо, що зменшиться плата за тепло й у Чугуєві. У міськраді зазначили, що за грудень 2019 року проведено перерахунок розміру умовно-змінної (зимової) частини тарифу. Вартість 1 Гкал спожитого тепла знизиться на 263 гривні. За попередніми підрахунками КП «Чугуївтепло», за грудень сума зниження оплати приблизно складе: для однокімнатної квартири – від 100 до 200 гривень; для «двушки» – від 200 до 300 гривень; для трикімнатної квартири – від 300 до 400 гривень.

Водночас у Чугуївській міськраді додали, що показник «від і до» залежатиме від того, наскільки той чи інший будинок раніше брав участь у заходах з енергоефективності. Кажучи простіше – чим більше раніше робилося в будинку для економії тепла, тим відчутніше зараз буде зниження його вартості.

Читайте також: Проміжні вибори на Харківщині: коли розпочнеться реєстрація кандидатів

Як «СК» писав раніше, за останні роки в Чугуєві було реалізовано десятки проектів з впровадження енергозберігаючих технологій – як в установах бюджетної сфери, так і в житловому фонді. Йдеться і про термомодернізацію закладів комунальної власності, що активно проводиться мерією, і про спільні з ОСББ проекти в рамках «теплих кредитів». І ось один з перших приємних результатів цієї політики – тепло все-таки подешевшає.

А в Зміївській міській раді станом на 2 січня ще не змогли сказати, на скільки зменшаться платіжки споживачів централізованого опалення.

– У Змієві послугу з теплопостачання надає ТОВ «Котельні лікарняного комплексу». Це харківська компанія, що надає послугу в декількох населених пунктах Харківщини, у тому числі й у Змієві. Тариф, який діє в місті, не переглядався з 2016 року (погодила НКРЕКП), – розповів «СК» мер Змієва Петро Кучков. – Наразі міськрада готує офіційні листи постачальнику.

Перерахунки щомісяця

Приблизно на 20 % менше у грудні за опалення сплатять і жителі Первомайського.

– Є постанова Кабміну, якою все визначено. Відповідно до цієї постанови оплата за опалення у нашому місті зменшиться на 20 %. Постанова одна для всіх. Не потрібно ухвалювати ніякі рішення місцевих рад, теплові мережі автоматично на виконання цієї постанови зроблять перерахунки. Не треба з цього робити якусь політичну акцію: хочемо – перерахуємо, не хочемо – не перерахуємо, – зазначив у коментарі «СК» голова Первомайської міської ради Микола Бакшеєв.

За словами мера Первомайського, якщо будинок обладнано лічильником на тепло, то буде зменшено вартість гігакалорії. Якщо в будинку немає такого приладу обліку, то буде зменшено вартість опалення одного квадратного метра. Водночас Микола Бакшеєв зазначив, що знижка на 20 % є актуальною лише для опалення за грудень. Щомісяця ці цифри будуть переглядатися залежно від діючої ціни на газ.

У Лозовій вартість гігакалорії знизиться приблизно на 350 гривень.

– Для лозівського «Теплоенерго» газ був 7482 гривні, наразі його вартість знижується на 26 % – буде 5132 гривні за 1000 кубів. Це дасть змогу в середньому зменшити у грудні платежі за теплову енергію на 20 %, – уточнив перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков. – По кожному будинку буде окремий розрахунок, десь є лічильники, десь немає. Навіть там, де є лічильники (92 % будинків), все одно цифри відрізнятимуться. Бо в одному будинку більше споживачів, в іншому менше тощо. У виграшній ситуації будуть ті, у кого добре утеплені будинки, бо в них буде менший обсяг подачі теплового носія.

Водночас Олександр Жидков зазначив, що КП «Теплоенерго» недоотримає за грудень близько 6,7 мільйона гривень (це за умови, що 100 % абонентів сплатять за послуги). Наразі в міськраді розмірковують, як компенсувати ці витрати.

До речі, урядова постанова від 24 грудня – це не перший крок Кабміну на шляху до розв’язання проблеми високої плати за тепло. Перед цим українцям було запропоновано «страхову» ціну на газ (рішення затверджено 27 листопада). Відповідно до домовленостей з МВФ, з 1 січня 2020 року всі повинні сплачувати за газ однаково – за ринковою ціною (до цього було дві ціни – для населення та для промисловості). Кабмін запропонував українцям «забронювати» до кінця опалювального сезону собі ціну на рівні 6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування (діятиме від 1 січня до 1 травня 2020 року) і не залежати від того, як змінюватимуться ціни на ринку. Зазначалося, що в такому разі ціна буде на 7 % нижчою, ніж у першому кварталі минулого року, але вищою за ту, що була в жовтні, майже на тисячу гривень залежно від регіону.

У Лозовій скористалися цією «страховою» пропозицією.

– Були пропозиції або вибрати вільну ціну, або фіксовану. Тоді ніхто ще не розумів, чи буде підписано контракт на транспортування газу. Пропонувалася фіксована ціна 6600 гривень. Сесія міськради рекомендувала комунальному підприємству взяти «страхову» ціну. Хоча сьогодні вона нас уже не влаштовує, – пояснив перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков.

-----

Новий контракт

30 січня НАК «Нафтогаз» і ПАТ «Газпром» підписали новий контракт щодо транзиту газу на п’ять років. Як зазначив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, є можливість пролонгації ще на десять років на тих же умовах. Мінімальні гарантовані обсяги прокачки в перший рік – 65 мільярдів кубометрів газу. Наступні чотири роки – по 40 мільярдів кубів. Проте фактичні обсяги можуть бути вищими.

– Нова угода вперше підписана за принципом «качай або плати». Раніше діяв принцип «бери або плати», – підкреслив очільник Кабміну.

Визначним в угоді є перехід на європейські правила транзиту газу. До цього Україна та Росія діяли за правилами, що склались ще за радянських часів.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович