02.05.2018 20:16
Просмотров: 1707

Захист права дитини шляхом законодавчих змін порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів

Захист права дитини шляхом законодавчих змін порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів Верховна Рада України прийняла 07.12.2017 Закон № 2234-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів" (далі – Закон), який спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів.

Розроблений за ініціативи та безпосередньої участі Міністерства юстиції закон #ЧужихДітейНеБуває дає виконавцям низку нових інструментів для стягнення заборгованості з виплати аліментів.

Закон #ЧужихДітейНеБуває запровадив суворі санкції за несплату аліментів. Так, главу 14 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КпАП) доповнено статтею 183-1 «Несплата аліментів», яка встановлює, що у разі несплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, - тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин". Відповідно до статті 31-1 КпАП суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Вид таких робіт визначатимуть органи місцевого самоврядування. Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від 120 до 240 годин і виконуються не більше 8 годин, а неповнолітніми - не більше 2-х годин на день. Міністр юстиції України Павло Петренко під час свого виступу в Кабінеті міністрів України 14.03.2018 року наголосив, що у багатьох випадках боржники спеціально не оформлюються на офіційну роботу, щоб не сплачувати аліменти. Для них у законі передбачено новий вид впливу – суспільно корисні роботи, оплата за які буде перераховано на сплату боргу з виплати аліментів.

У випадку, якщо неплатник аліментів ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, то згідно із статтею 325-4 КпАП постановою суду (судді) за поданням органу Державної пенітенціарної служби України, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом. Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцяти діб.
Вказаним вище Законом внесені зміни і до Сімейного кодексу України, які передбачають право того із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку - за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом 10 днів і дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

Законом #ЧужихДітейНеБуває внесені зміни до частини 9 статті 71 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до цих змін за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови: 1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі; 2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі; 3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі; 4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Відповідно до ст. 164 Кримінального кодексу України (далі – КК України) встановлено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні. Санкція статті передбачає громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років. При цьому під злісним ухиленням від сплати аліментів на дітей слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

За словами Міністра юстиції України Павла Петренка, в рамках запровадження нових засобів боротьби зі злісними неплатниками аліментів державними виконавцями Мін’юсту винесено більше 82 тисяч постанов щодо обмеження боржника у праві виїзду за межі України, майже 80 тисяч постанов щодо обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, а також 79 тисяч постанов щодо обмеження боржника у праві користування зброєю та праві на полювання. Окрім цього, більше 7000 боржників оголошено в розшук.
В рамках виконання вимог закону #ЧужихДітейНеБуває запущено публічній реєстр неплатників аліментів, куди потрапляють усі неплатники з боргом понад 3 місяці, не залежно від їхніх статків, соціального становища чи місяця роботи, сформовано окремі групи виконавців, робота яких сфокусована на виконанні судових проваджень саме по виплаті аліментів, створено штаби з моніторингу та контролю за станом виконання органами Державної виконавчої служби Мін’юсту рішень про стягнення аліментів.     

Джерело: Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Харківській області, телефон: 752 49 72

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович