27.04.2021 07:21
Просмотров: 794

Законопроєкт 5289 містить корупційні ризики та скасовує обов’язкові спрощені закупівлі — НАЗК

Законопроєкт 5289 містить корупційні ризики та скасовує обов’язкові спрощені закупівлі — НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело антикорупційну експертизу законопроєкту 5289, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» та скасувати обов’язкове проведення спрощених закупівель.

Інструмент спрощених закупівель https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-take-sproshcheni-zakupivli-i-chim-voni-vidriznyayutsya-vid-doporogovih був запроваджений минулого року. Так, до квітня 2020 року державні установи могли закуповувати товари та послуги на суму до 200 тис. грн та роботи — до 1,5 млн грн за прямими договорами, тобто без конкурентного аукціону на зниження ціни.

З появою спрощених закупівель такі товари та послуги установи мають придбати на підставі конкурентного аукціону полегшеної форми, оскільки для його проведення як замовник, так і учасник мають підготувати дещо менше документації, порівнюючи зі звичайною закупівлею. Крім того, спрощені закупівлі займають менше часу: тривалість етапів процедури є меншою і сама закупівля завершується значно швидше, ніж відкриті торги.

За оцінками DOZORRO https://www.facebook.com/dozorro.org/posts/2237371913059946 , за рік інструмент спрощених закупівель дозволив вивести з тіні закупівлі на суму понад 40 млрд грн.

Що пропонує законопроєкт 5289?

Автори законопроєкту пропонують:

● зробити спрощені закупівлі необов’язковими для більшості замовників — органів державної влади та місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій, які є розпорядниками бюджетних коштів. Замовники зможуть укладати прямі договори з обраними постачальниками.

● дозволити сільським і селищним радам та міським територіальним громадам купувати напряму: харчові продукти, паливно-мастильні матеріали, природний газ та електричну енергію, окремі товари для закладів охорони здоров’я або закладів освіти; проєктно-кошторисну документацію тощо.

Які можливі наслідки прийняття законопроєкту?

У разі прийняття законопроєкту:

● знижується прозорість закупівельних процедур – якщо замовник підписав прямий договір, то в системі Prozorro можна побачити лише сам договір та відомості про виконавця. Натомість у спрощених закупівлях можна вивчити цінові пропозиції, вимоги до предмета закупівлі, причини дискваліфікації учасників, якість відповідей замовника, підстави для прийняття рішення про визначення переможця тощо.

● держава втратить можливість економити на закупівлях. Так, під час проведення аукціону компанії надають власні пропозиції щодо ціни товару або послуги. За рахунок конкуренції початкова ціна може значно зменшитися;

● бізнес не зможе брати участь у конкурентних закупівлях, оскільки замовник сам обиратиме постачальника.

Рекомендації НАЗК

Законопроєкт 5289 не може бути прийнятий у поточній редакції, оскільки запропоновані норми загалом є корупціогенними.

Детальніше з висновком антикорупційної експертизи НАЗК можна ознайомитися за посиланням. https://nazk.gov.ua/uk/documents/vysnovok-antykoruptsijnoyi-ekspertyzy-proyektu-zakonu-ukrayiny-pro-vnesennya-zmin-do-statti-3-zakonu-ukrayiny-pro-publichni-zakupivli-shhodo-sproshhennya-organizatsiyi-ta-provedennya-protsedur-zakupiv/

Источник: nazk.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович